ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μέση Ανατολή η Μογκερίνι

Στη Μέση Ανατολή η Μογκερίνι

Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκινά αύριο Παρασκευή (7/11/2014), στο πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Αυτή η πρώτη επίσκεψη (...) αποδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ στη Μέση Ανατολή και την επιθυμία της να διαδραματίσει ρόλο στη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Μογκερίνι.

Η Ιταλίδα, που διαδέχθηκε στη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας την Κάθριν Άστον το Σάββατο (1/11/2014), θα πραγματοποιήσει επίσκεψή στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Ραμάλα από την Παρασκευή ως την Κυριακή, την ώρα που έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Μογκερίνι επέκρινε τα σχέδια του Ισραήλ να προχωρήσει στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών, κάτι που, όπως είπε, «θα θέσει σε κίνδυνο» τις διεθνείς προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη πολύ επιζήμιο βήμα, το οποίο υπονομεύει την προοπτική της λύσης των δύο κρατών και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ σε μια ειρηνική συμφωνία έπειτα από διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Την ίδια ημέρα η Μογκερίνι ζήτησε από όλες τις πλευρές «να δρουν με υπευθυνότητα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», αφού δύο Παλαιστίνιοι χτύπησαν με τα αυτοκίνητά τους Ισραηλινούς πεζούς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 16.

Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε ότι τα συμβάντα αυτά «είναι μια ακόμη επώδυνη απόδειξη της ανάγκης να γίνουν σημαντικές προσπάθειες προς μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία στη σύρραξη».

Η Μογκερίνι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, αλλά και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Ράμι Χαμντάλα.

Ρoή Ειδήσεων