ΚΟΣΜΟΣ

Μπορίσοφ: Θα σταματήσει η ελεύθερη πτώση της Βουλγαρίας

Μπορίσοφ: Θα σταματήσει η ελεύθερη πτώση της Βουλγαρίας

Ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο πρώτος πολιτικός που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τα τελευταία 25 χρόνια. Η βουλή ενέκρινε το κυβερνητικό σχήμα με επικεφαλής τον αρχηγό του GERB Μπ. Μπορίσοφ με 144 ψήφους υπέρ, 83 κατά και μία αποχή.

Ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρώτη μέριμνά του θα είναι να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της χώρας».

Στην κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μπορίσοφ, συμμετέχουν η Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και ο Τομισλάφ Ντόντσεφ ως αντιπρόεδροι του GERB, μαζί με τους αντιπροέδρους Μεγκλένα Κούνεβα (Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο) και Ιβάιλο Κάλφιν (ABV). Η νέα κυβέρνηση στηρίζεται από τέσσερα κόμματα, αλλά οι υπουργοί της είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους εκπρόσωποι του GERB και του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου.

Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου Βαλέρι Συμεώνοφ είπε: «κ. Μπορίσοφ, αν αποτύχετε τη δεύτερη φορά, δεν πρόκειται να υπάρξει τρίτη».

Ο πρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου Ραντάν Κάνεφ προειδοποίησε, ότι το κόμμα του δεν θα εγκαταλείψει με καμία αφορμή το αίτημα για δυναμικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέρμα στις αθέμιτες διαπλοκές μεταξύ των διάφορων εξουσιών και φορέων.

Ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού ABV Μπορισλάφ Μπορίσοφ δήλωσε ότι η παράταξη θα καταβάλει προσπάθεια για μοντέρνα και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, που έχει συμφωνήσει με το GERB.

«Κυβέρνηση της εξουσίας», «κυβέρνηση του ψεύδους», «κυβέρνηση συμφερόντων και όχι αρχών», με αυτούς τους χαρακτηρισμούς αναφέρθηκαν στο νέο σχήμα οι πρόεδροι του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ, του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» Λουτφι Μεστάν και του «Ατάκα» Βόλεν Σίδεροφ, εξηγώντας τους λόγους που καταψήφισαν την κυβέρνηση Μπορίσοφ.

«Οι μισοί Βούλγαροι πολίτες απειλούνται από τη φτώχεια. Αν θέλετε να διαιωνίσετε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε στην πορεία αυτή» τόνισε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών κ. Μίκοφ.

Ο κ. Μεστάν επανέλαβε τις καταγγελίες του σχετικά με τον «αντιευρωπαϊκό και αντινατοϊκό χαρακτήρα μιας κυβέρνησης που στηρίζεται σε εθνικισμό και λαϊκισμό».
Στον αντίλογό του στη Βουλή, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε, ότι «η κυβέρνηση είναι φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική».

Σχετικές ειδήσεις