ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προελαύνει το Μέτωπο αλ Νόσρα

Συρία: Προελαύνει το Μέτωπο αλ Νόσρα

Τρία χωριά, τα οποία βρίσκονταν μέχρι τώρα υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κατάφερε να καταλάβει το Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, συνεχίζοντας τη διεύρυνση των εδαφών που ελέγχει στη χώρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ισλαμιστές κατέλαβαν το Σουφουχούν, το Αλ Φατίρα και το Χιζαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ μετά από συγκρούσεις μιας εβδομάδας με ομάδες των μετριοπαθών ανταρτών.

Τα τρία χωριά ελέγχονταν μέχρι τώρα από αντάρτικες οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το κίνημα Χάζεμ που εξοπλίζεται εν μέρει από τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα το αλ Νόσρα είχε καταλάβει την κοινότητα Χαν αλ Σόμπολ, μετά την αποχώρηση του Χάζεμ, καθώς και το προπύργιο μιας άλλης μετριοπαθούς οργάνωσης, του Επαναστατικού Συριακού Μετώπου (FRS) στην περιοχή του Τζάμπαλ Τζαουίγια.

Οι επιτυχίες του Μετώπου αποτελούν ένα πλήγμα στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να συγκροτήσει και να εκπαιδεύσει μια δύναμη από μετριοπαθείς αντάρτες που θα αναλάβουν να πολεμήσουν τόσο τους τζιχαντιστές, όσο και το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι οι ισλαμιστές άρπαξαν τον οπλισμό του κινήματος Χάζεμ. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν στη λεία τους περιλαμβάνονται και αντιαρματικοί πύραυλοι TOW, αμερικανικής κατασκευής. Ένας από τους επικεφαλής των ανταρτών είχε δηλώσει ότι τον περασμένο Απρίλιο το Χάζεμ παρέλαβε, για πρώτη φορά, τουλάχιστον 20 τέτοιους πυραύλους.

Μέχρι τον Ιούλιο το αλ Νόσρα και οι μετριοπαθείς και ισλαμιστές αντάρτες πολεμούσαν μαζί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και το καθεστώς του Άσαντ. Όμως στη συνέχεια το αλ Νόσρα στράφηκε εναντίον των πρώην συμμάχων του γιατί θέλει με τη σειρά του να ιδρύσει ένα "εμιράτο" ως αντίβαρο στο "χαλιφάτο" του Ισλαμικού Κράτους.

Το FRS και το Χάζεμ, που στηρίζονται από τη Δύση και τις αραβικές χώρες, επιδιώκουν τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους στη Συρία ενώ το Μέτωπο αλ Νόσρα και το ΙΚ μάχονται για την εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού κράτους. Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν να στηρίξουν και να εκπαιδεύσουν τους άνδρες του FRS, ενός συνασπισμού μικρότερων οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2013, ως αντίδραση στη δημιουργία του Ισλαμικού Μετώπου, μιας σαλαφιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης ανταρτών.

Σε άλλες περιοχές της Συρίας, 40 μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος και τους άνδρες του αλ Νόσρα που στηρίζονταν από άλλους ισλαμιστές αντάρτες στα νότια, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. "Τουλάχιστον 26 μέλη των (φιλοκυβερνητικών) Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και 14 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα σκοτώθηκαν στις μάχες στην περιοχή Μπέιτ Τίμα", σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Σχετικές ειδήσεις