ΚΟΣΜΟΣ

Η Αφρική κλιμακώνει τις προσπάθειές της για τον Έμπολα

Η Αφρική κλιμακώνει τις προσπάθειές της για τον Έμπολα

Η Αφρικανική Ένωση συγκέντρωσε το Σάββατο (8/11) 28,5 εκ. δολάρια από δωρεές στις οποίες προχώρησαν ορισμένοι από τους πλουσιότεροι επιχειρηματίες και τις μεγαλύτερες εταιρείες της ηπείρου, για να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, ο οποίος συνεχίζει να πλήττει τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής.

Αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ένωσης και στελέχη επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για να εγκαθιδρύσουν το ταμείο και διαβεβαίωσαν ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διανεμηθούν αμέσως.

«Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να ικανοποιήσουμε την έκκληση για 1.000 εργαζομένους του τομέα της υγείας», επισήμανε ο Στράιβ Μασιγίουα, πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Αφρικής, της EconetWireless.

«Λάβαμε επίσης σημαντικές συνεισφορές σε είδος, οι οποίες μπορεί κάλλιστα... να υπερβαίνουν όσα συγκεντρώσαμε σε μετρητά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή των 4.950 ανθρώπων από τους 13.241 που έχει προσβάλει ο ιός αφότου κατεγράφη το ξέσπασμα νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Κούβα έχουν αναπτύξει πόρους και υγειονομικό προσωπικό στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει ο ΟΗΕ για να αντιμετωπιστεί η επιδημία, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής αλλά και οι διακρατικοί θεσμοί στην ήπειρο έχουν επικριθεί έντονα για το επίπεδο και την ταχύτητα της δικής τους αντίδρασης.

Η Αφρικανική Ένωση και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης θα αναλάβουν τη νομική διαδικασία για την ίδρυση του ταμείου, το οποίο θα διευθύνει ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν επιλεγμένα στελέχη αφρικανικών επιχειρήσεων. Στο ταμείο αυτό θα μπορούν επίσης να συνεισφέρουν ξένες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αφρική, σημείωσε ο Μασιγίουα.

Στη σύνοδο συμφωνήθηκε ακόμη από εταιρείες τηλεπικοινωνιών η δημιουργία μιας πλατφόρμας ώστε οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Αφρική να μπορούν να προχωρούν σε δωρεές τουλάχιστον $1, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στη συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού, καθώς οι κάτοχοι συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια, προσέθεσε ο ίδιος.

Η πλατφόρμα, που θα βασίζεται σε έναν σύντομο κωδικό αριθμό και θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Μουστάφα Σιντίκι Καλόκο, επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης αρμόδιος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, επισήμανε από τη δική του πλευρά ότι αποτελεί προτεραιότητα να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των 1.000 επιπλέον εργαζομένων στον κλάδο της υγείας.

«Αν κάποιος μπορούσε να βοηθήσει στην μεταφορά των εργαζομένων στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Γουινέα... αυτό θα μας βοηθούσε πάρα πολύ», επισήμανε ο Καλόκο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά τη σύνοδο.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί 103 εργαζόμενοι του τομέα της υγείας επί του πεδίου και πρόσθεσε ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει τους 2.000 περί τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις