ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ επέστρεψαν Αμερικανοί που κρατούνταν στη Β. Κορέα

Στις ΗΠΑ επέστρεψαν Αμερικανοί που κρατούνταν στη Β. Κορέα

Στην πατρίδα τους επέστρεψαν δύο Αμερικανοί, οι οποίοι κρατούνταν σε φυλακή της Βόρειας Κορέας και αφέθησαν ελεύθεροι, μετά τη συμμετοχή κορυφαίου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Τους Κένεθ Μπάε και ο Μάθιου Τόντ Μίλερ συνόδευσε μάλιστα κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση αυτή έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση ενός ακόμα Αμερικανού από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μπάε, αφού συνελήφθη από τις αρχές της Βόρειας Κορέας το Νοέμβριο του 2012, ασκήθηκαν εναντίον του κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων. Ο Μίλερ, από την άλλη, συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο κατηγορούμενος για πράξεις κατασκοπείας, ενώ καταδικάστηκε σε 6 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απευθύνει επανειλημμένως έκκληση στην Πιονγκγιάνγκ για την απελευθέρωση των δύο ανδρών και κυρίως του Μπάε, ο οποίος φέρεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να αντικρούσει μέσω της διπλωματικής οδού.

Πάντως, δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής σαφείς οι λόγοι για τους οποίους η Πιονγκγιάνγκ προέβη στην απελευθέρωση των δύο ανδρών.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων δεν αποτελεί άνοιγμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών. «Είναι μια θαυμάσια ημέρα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, καταλήγοντας: «Είμαστε ευγνώμονες για την ασφαλή επιστροφή τους και εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο διευθυντής Κλάπερ σε μια αποστολή που ήταν προφανώς δύσκολη».