ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση και διχασμός στη 10η επέτειο θανάτου του Αραφάτ

Ένταση και διχασμός στη 10η επέτειο θανάτου του Αραφάτ

Μέσα σε κλίμα έντασης και διχασμού που εμπόδισαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στη Γάζα, τιμήθηκε την Τρίτη από τους Παλαιστίνιους η δέκατη επέτειος του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, εμβληματικής μορφής του αγώνα για ανεξαρτησία.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τη Χαμάς ότι "σαμποτάρει" και "καταστρέφει" την παλαιστινιακή συμφιλίωση, μετά τις εκρήξεις την Παρασκευή που είχαν στόχο σπίτια και οχήματα στελεχών του κόμματός του, Φάταχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτοί που ευθύνονται για τις εκρήξεις στη Γάζα είναι οι ηγέτες της Χαμάς», δήλωσε ο Αμπάς σε ομιλία του στη Ραμάλα με την ευκαιρία της επετείου, καταγγέλλοντας τις ενέργειες αυτές που έχουν στόχο να «σαμποτάρουν και να καταστρέψουν το παλαιστινιακό εθνικό σχέδιο».

«Η ώρα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει έρθει» είναι το μήνυμα γιγαντιαίας αφίσας πάνω στην εξέδρα όπου ο Μαχμούντ Αμπάς, διάδοχος του Αραφάτ, εκφώνησε την ομιλία του.

Στην πόλη αυτή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν την κίτρινη σημαία της Φάταχ μέσα στη Μουκάτα, όπου τάφηκε ο Αραφάτ, μετά τον θάνατό του σε νοσοκομείο του Παρισιού την 11η Νοεμβρίου 2004. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από στελέχη του κόμματος, ενώ μπάντες, χορωδίες, παλαιστινιακές σημαίες και αντιπροσωπείες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετείχαν στις εκδηλώσεις.

Περί τις 12 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή σε σπίτια και οχήματα στελεχών της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς από το 2007.

Ο Αμπάς αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που πλέον συγκλονίζουν καθημερινά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν ότι θα γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Οι εντάσεις πρόσφατα κλιμακώθηκαν γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ, όπου εβραίοι εξτρεμιστές διεκδικούν το δικαίωμα να προσεύχονται.

Οι Παλαιστίνιοι "θα υπερασπιστούν το Αλ Άκσα και τις (χριστιανικές) εκκλησίες απέναντι τους εποίκους και τους εξτρεμιστές", δεσμεύτηκε.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής να υποβάλει εντός Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που ορίζει προθεσμία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι το κράτος της Παλαιστίνης —που έχει το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ— πιθανόν να ενταχθεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, αν το σχέδιο ψηφίσματος απορριφθεί. "Δεν θα ανεχτούμε καμία πίεση", δήλωσε υπονοώντας κυρίως τις αμερικανικές πιέσεις για να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι τα σχέδια για το διάβημά αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χαμάς: «Ψεύδη και προσβολές»

Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς κατήγγειλε τα "ψεύδη" και τις "προσβολές" του Παλαιστίνιου προέδρου σε βάρος της. "Οι λεκτικές αυτές επιθέσεις και οι προσβολές, που διατυπώνονται στο πλαίσιο της 10ης επετείου από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, συνιστούν το σοβαρότερο επεισόδιο της έντασης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς, μετά τη συμφιλίωσή τους την περασμένη άνοιξη.

"Η ομιλία του Αμπάς είναι ένα κατασκεύασμα από ψεύδη, προσβολές και παραπληροφόρηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουσίρ αλ Μάσρι. "Αποδεικνύει τον δογματικό του χαρακτήρα τη στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται έναν γενναίο πρόεδρο. Η Φάταχ προσπαθεί με κατηγορίες να ρίξει στη Χαμάς την ευθύνη της αποτυχίας της διοργάνωσης της επετείου αυτής και να κρύψει την εσωτερική της κρίση".

Όσο για το επετειακό κλίμα, η αντίθεση είναι εντυπωσιακή: καμιά αφίσα, κανένα πορτρέτο του Αραφάτ δεν υπάρχει σε δημόσιο χώρο στη Λωρίδα της Γάζας. Η εξέδρα όπου θα διεξαγόταν η εκδήλωση φέρει ακόμη τα σημάδια της έκρηξης της οποίας έγινε στόχος την Παρασκευή. "Υπήρχε η ελπίδα ότι η επέτειος αυτή θα σηματοδοτούσε το τέλος του παλαιστινιακού διχασμού και θα αποδείκνυε την εθνική ενότητα... ότι η Χαμάς θα ήταν δίπλα στη Φάταχ για αυτό τον φόρο τιμής", δήλωσε με θλίψη η Σουχέιλα Μπαρμπάχ, μια νεαρή από την πόλη Γάζα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων