ΚΟΣΜΟΣ

Ελάφρυνση χρέους για τις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες

Ελάφρυνση χρέους για τις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την πρόθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, πρόταση που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ.

«Είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, απηύθυνε έκκληση στο Ταμείο να διαγράψει 100 εκατομμύρια δολάρια από το χρέος των τριών αυτών χωρών της δυτικής Αφρικής, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάρεϊ αρνήθηκε να διευκρινίσει το ποσοστό της ενδεχόμενης ελάφρυνσης και υπενθύμισε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί τις 188 χώρες μέλη του, «θα εμπλακεί» στην τελική απόφαση.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα ενδέχεται να γίνει από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Ο Μάρεϊ επεσήμανε παράλληλα ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη των τριών αυτών χωρών μετά την εξάπλωση της επιδημίας σε πόλεις που έως τώρα δεν είχαν επηρεαστεί.

Το Ταμείο, εξήγησε ο ίδιος, εκτιμά τώρα ότι η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 5.000 ανθρώπων, δεν θα τεθεί υπό έλεγχο «πριν το δεύτερο μισό» του 2015, ενώ έως τώρα ανέμενε ότι αυτό θα συνέβαινε το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Σχετικές ειδήσεις