ΚΟΣΜΟΣ

Αποδείξεις για δραστηριότητα ξένου υποβρυχίου στη Σουηδία

Αποδείξεις για δραστηριότητα ξένου υποβρυχίου στη Σουηδία

Αποδεικτικά στοιχεία, βάσει των οποίων ξένο υποβρύχιο εισήλθε στα χωρικά της ύδατα τον περασμένο μήνα, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έχει εξασφαλίσει η Σουηδία, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα.

Η εφημερίδα Svenska Dagbladet επικαλείται μάλιστα ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, από την ανάλυση των ευρημάτων του σουηδικού στρατού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού του υποβρυχίου σκάφους, προέκυψε ότι τουλάχιστον ένα μικρού μεγέθους ξένο υποβρύχιο βρισκόταν στο αρχιπέλαγος νήσων, ανατολικά της Στοκχόλμης.

Η σουηδική κυβέρνηση και ο στρατός αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν το δημοσίευμα, ωστόσο ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν, του υπουργού Άμυνας και του διοικητή του σουηδικού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, κατά την επιχείρηση αναζήτησης, εκατοντάδες στρατιώτες, ναρκαλιευτικά, πλοία stealth και ελικόπτερα ερεύνησαν τη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της σουηδικής πρωτεύουσας, ύστερα από πληροφορίες για ξένη «υποβρύχια δραστηριότητα».

Ο στρατός ανακοίνωσε τότε ότι θεωρείτο πιθανό ένα ξένο υποβρύχιο ή δύτες να είχαν αναπτύξει δραστηριότητα στο αρχιπέλαγος, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για αδιάσειστες αποδείξεις περί παραβίασης των σουηδικών χωρικών υδάτων.

Σχετικές ειδήσεις