ΚΟΣΜΟΣ

Προέλαση της Μπόκο Χαράμ και κατάληψη δύο πόλεων

Προέλαση της Μπόκο Χαράμ και κατάληψη δύο πόλεων

Εκατοντάδες μαχητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατέλαβαν δύο πόλεις στην πολιτεία Ανταμάουα στη βορειοανατολική Νιγηρία, απωθώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που υπέστησαν άλλη μία απώλεια, καθώς η συντριβή ενός ελικοπτέρου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτικών.

Οι ισλαμιστές κατέλαβαν την Πέμπτη τις πόλεις Χονγκ και Γκόμπι και πλησίασαν ακόμη περισσότερο στη Γιόλα, την πρωτεύουσα της πολιτείας που απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα. Νωρίτερα ωστόσο, είχαν εκδιωχθεί από την πολιτοφυλακή του Μούμπι, μιας σημαντικής εμπορικής πόλης την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους πριν από δύο εβδομάδες.

Η Μπόκο Χαράμ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες έχει καταλάβει τουλάχιστον 20 πόλεις και κοινότητες της Ανταμάουα και των όμορων πολιτειών Γιόμπε και Μπόρνο, όπου, όπως ισχυρίζεται, έχει ιδρύσει ένα "ισλαμικό χαλιφάτο".

Ο στρατός, που αδυνατεί να συγκρατήσει την προέλαση των ισλαμιστών, έχασε άλλο ένα ελικόπτερο το οποίο συνετρίβη γύρω στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης κοντά στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Μοντίμπο Αντάμα της Γιόλα. Από τη συντριβή, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, σκοτώθηκαν και οι τρεις άνθρωποι που επέβαιναν στο ελικόπτερο.

Η πτώση του ελικοπτέρου κοντά στη φοιτητική εστία προκάλεσε πανικό στο πανεπιστήμιο, καθώς τα πυρομαχικά που μετέφερε εξερράγησαν.

"Ακούσαμε μια ισχυρή έκρηξη, όλοι έτρεξαν έξω από τους κοιτώνες νομίζοντας ότι δεχτήκαμε επίθεση από την Μπόκο Χαράμ", δήλωσε ένας φοιτητής.

Ο καθηγητής Κιάρι Μοχάμεντ εξήγησε ότι πάνω από το πανεπιστήμιο πετούσαν δύο ελικόπτερα. "Πριν πέσει, σημειώθηκαν εκρήξεις μέσα στο ελικόπτερο, μάλλον από τα όπλα και τα πυρομαχικά που μετέφερε", είπε.

Σχετικές ειδήσεις