ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα σε κλουβιά στα Λεχαινά

BBC: Παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα σε κλουβιά στα Λεχαινά

Σοκάρουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το BBC.

Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα συχνά στιγματίζονται και αγωνίζονται για να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. Αθώα παιδιά κρατούνται φυλακισμένα μέσα σε ξύλινα κλουβιά ενώ οι υπάλληλοι δηλώνουν ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τη καθημερινότητα των παιδιών αλλά τα χρήματα δεν είναι αρκετά.

Στη μικρή αίθουσα του προσωπικού υπάρχει μία σειρά από οθόνες κλειστού κυκλώματος που παρακολουθούν τα «ξύλινα κιβώτια» του πάνω ορόφου μέσα στα οποία βρίσκονται τα παιδιά.

Οι άθλιες συνθήκες του Κέντρου Περίθαλψης παιδιών με ειδικές ανάγκες ήρθαν στη δημοσιότητα πριν πέντε χρόνια όταν μια ομάδα ευρωπαίων πτυχιούχων πέρασε αρκετούς μήνες στο κέντρο ως εθελοντές.

Το προσωπικό αποτελούν μόλις έξι άνθρωποι τα οποία πρέπει να φροντίζουν τουλάχιστον 65 παιδιά.

Οι εθελοντές έγραψαν τις εμπειρίες τους και απέστειλαν επίσημο έγγραφο στους πολιτικούς, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε κάθε οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά με αναπηρίες.

Περιστασιακά, έλαβαν απαντήσεις ευχαριστώντας τους για την ενημέρωση χωρίς βέβαια να δοθεί καμία υπόσχεση. Οι περισσότερες επιστολές, ως επί το πλείστον, αγνοήθηκαν.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα είχαμε τέτοια κατάσταση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το προσωπικό συμπεριφερόταν σαν να ήταν κάτι συνηθισμένο», λέει η Καταρίνα Νέβες, μία εκ των Ευρωπαίων εθελοντών.

Οι εκθέσεις των εθελοντών προκάλεσαν το 2010 μία καταδικαστική έκθεση από τον Συνήγορο του Πολίτη, στην οποία, όπως τονίζει το BBC, γινόταν αναφορά -μεταξύ άλλων- και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.

Η διοίκηση του κέντρου περίθαλψης αποφάσισε ότι ήταν αδύνατη η προστασία των παιδιών λόγω του ελλιπούς προσωπικού. Ως λύση προτάθηκε η κατασκευή αυτών των ξύλινων «κλουβιών».

Ωστόσο, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε χαρακτηρίσει τα κλουβιά και κάθε πρακτική μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών «ξεκάθαρα παράνομη» πρακτική, «σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ένας νοσοκόμος του Κέντρου δηλώνει στο BBC: ««Αγωνιστήκαμε για να έχουμε αυτά τα εγκλωβισμένα κρεβάτια για να δίνουμε στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από αυτό ήταν μονίμως δεμένα χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους». Προσθέτει ότι πλέον τα παιδιά έχουν συνηθίσει τις ξύλινες μπάρες και τους αρέσουν.

Η νέα διευθύντρια του κέντρου, Τζίνα Τσουκαλά, η οποία δεν έχει πληρωθεί για σχεδόν ένα χρόνο, λέει ότι «προφανώς, δεν πρέπει να έχουμε κλουβιά εδώ αλλά είναι αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε χωρίς αυτά, όταν έχουμε τόσο λίγο προσωπικό.»

«Ορισμένα από τα παιδιά έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή είναι εριστικά και έτσι με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ξύλινα χωρίσματα. Αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους» λέει η κυρία Τσουκαλά

Είναι συγκλονιστικό επίσης, το γεγονός ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών, έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους.

«Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους και δεν έχουμε το χρόνο να τους δώσουμε την συναισθηματική υποστήριξη που θα θέλαμε, ούτε να τους δώσουμε την ατομική φροντίδα που τους αξίζει.» δηλώνει η κ. Τσουκαλά.

Τα μεσημέρια που τα παιδιά πρέπει να φάνε, ταΐζονται μέσα στα κλουβιά τους.

Ο οργανισμός MDAC λέει ότι οι μόνες άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια κλουβιά είναι η Τσεχία και η Ρουμανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, υπάρχει ένα σύγχρονο κέντρο για ανθρώπους με αναπηρία στην Ηλεία, το οποίο όμως είναι άδειο διότι το ελληνικό κράτος δε διαθέτει τα χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα.

Τονίζει ακόμα ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.

Σχετικές ειδήσεις