ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα καθησυχάζει τους συμμάχους του σε Ασία και Ειρηνικό

Ο Ομπάμα καθησυχάζει τους συμμάχους του σε Ασία και Ειρηνικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια δύναμη του Ειρηνικού Ωκεανού με ισχυρούς δεσμούς προς τους ασιάτες συμμάχους και δεν θα ανεχθεί τα μικρά έθνη να πέφτουν θύματα εκφοβισμού, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής ηγετών της G20 χρησιμοποίησε την ομιλία του για να καθησυχάσει τους περιφερειακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον.

«Πιστεύουμε ότι τα έθνη και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη. Οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο ασφάλειας για την Ασία πρέπει να μην βασίζεται στις σφαίρες επιρροής, του καταναγκασμού ή του εκφοβισμού, όπου μεγάλα έθνη φοβερίζουν τα μικρά, αλλά να βασίζεται στις συμμαχίες για αμοιβαία ασφάλεια, στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες που το διέπουν καθώς και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο της Ασίας, όπως τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, καθώς επίσης οι εδαφικές διαφορές και η καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είμαι εδώ σήμερα για να πούμε ότι η αμερικανική ηγεσία στην Ασία και τον Ειρηνικό θα είναι πάντα ένας θεμελιώδης στόχος της εξωτερικής πολιτικής μου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από το Μπρισμπέιν όπου παρευρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20 τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η μόνη υπερδύναμη του κόσμου, οδηγεί την παγκόσμια κοινότητα σε αντίθεση με την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλες απειλές.

«Είμαστε οδηγοί στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική και σε αντίθεση με την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η οποία είναι μια απειλή για τον κόσμο, όπως είδαμε στη φοβερή κατάρριψη της πτήσης MH17» ανέφερε ο Ομπάμα.

Σχετικές ειδήσεις