ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει σε Ρώσους αξιωματούχους, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως άφησε να εννοηθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική», ανέφερε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας: «Επί του παρόντος συζητείται η ένταξη στον κατάλογο (των κυρώσεων) και άλλων προσώπων».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί κατ' ιδίαν στο Μπρίσμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο όπως τόνισε: «δεν αναμένω κάποιες αιφνιδιαστικές, σημαντικές αλλαγές» από τις συνομιλίες αυτές.

Την ίδια ώρα πάντως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε από το Μπρισμπέιν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τις πιθανές διπλωματικές δράσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε επίσης ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, αργότερα το Σάββατο.

«Η ρωσική πλευρά πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τα Μέσα ενημέρωσης, καταλήγοντας: «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος».

Η σύνοδος αυτή, που επρόκειτο να επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα, έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση μεταξύ των ηγετών της Δύσης και του Ρώσου προέδρου, μετά τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα διείσδυσαν στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει πάντως να διαψεύδει ότι έχει στείλει δυνάμεις της για να ενισχύσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, από το Κίεβο έγινε γνωστό το Σάββατο (15/11) ότι άλλοι τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των αυτονομιστών, ανεβάζοντας στους 7 τους στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.

Οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν νωρίς το πρωί γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις