ΚΟΣΜΟΣ

«Η αποφυλάκιση του Σέσελι δημιούργησε προβλήματα»

«Η αποφυλάκιση του Σέσελι δημιούργησε προβλήματα»

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς ανήγγειλε ότι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της ότι δημιουργήθηκε επιβαρυμένη κατάσταση στη νοτιανατολική Ευρώπη με την αποφυλάκιση του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι από τη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

"Ο Σέσελι βλάπτει πρωτίστως τη Σερβία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει στους δρόμους της έναν τρελό εγκληματία πολέμου. Είναι γειτονική μας χώρα, η οποία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι κι αυτό βλάπτει την ευρωπαϊκή πορεία της, απειλεί την Κροατία, αλλά και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που είναι λιγότερο σταθερή και είναι μόλις στην αρχή της ευρωπαϊκής της πορείας. Από την άποψη αυτή (η αποφυλάκιση του Σέσελι) αποτελεί έναν ενδεχόμενο παράγοντα διατάραξης των περιφερειακών σχέσεων και της κοινής γνώμης στην περιοχή.

Αυτό θα αναφέρω στο γενικότερο πλαίσιο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και θα προειδοποιήσω για την επιβαρυντική κατάσταση που έχει προκύψει κι αυτή -δεν έχω καλύτερη έκφραση- είναι το στοιχείο τρέλας στην περιοχή" τόνισε η κ. Πούσιτς πριν από την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, στην τακτική συνάντησή τους, συζητούν για την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά στο γεύμα εργασίας προβλέπεται και συζήτηση για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σχετικές ειδήσεις