ΚΟΣΜΟΣ

Νεοναζί συνέβαλαν σε συγκέντρωση χρημάτων... εναντίον τους

Νεοναζί συνέβαλαν σε συγκέντρωση χρημάτων... εναντίον τους

Περίπου 250 νεοναζί που είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο (15/11) για μια πορεία στη νοτιοανατολική Γερμανία συνέβαλαν χωρίς να το θέλουν στη συγκέντρωση πόρων για την αντιμετώπιση της ακραίας ιδεολογίας τους, ανακοίνωσαν σήμερα (17/11) οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας αυτής.

Κουρασμένοι να βλέπουν την πόλη τους, το Βουνζίντελ, να γίνεται τόπος συγκέντρωσης των νεοναζί, οι τοπικές ενώσεις και οι έμποροι προσπάθησαν να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς οι διαδηλώσεις και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αναποτελεσματικές.

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να κλείνουμε τους δρόμους και να κατεβάζουμε ρολά στα καταστήματα», εξήγησε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας από τους διοργανωτές, ο Φάμπιεν Βίχμαν, ο οποίος επιθυμεί να βρεθούν «τρόποι δράσης» κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Οι περίπου 250 νεοναζί που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Βουνζίντελ, στο οποίο βρισκόταν από το 1988 ως το 2011 ο τάφος του Ρούντολφ Ες, βρήκαν στο κέντρο της πόλης αφίσες, πανό και ταμπέλες που τους ενθάρρυναν να «προσφέρετε, περπατείστε!», μετατρέποντας τη διαδήλωσή τους σε μαραθώνιο καλής θέλησης.

Για κάθε μέτρο που περπατούσαν συγκεντρώνονταν 10 δολάρια για το πρόγραμμα EXIT Deutschland, που υποστηρίζει από το 2000 τους νεοναζί που επιθυμούν να αλλάξουν ζωή, κάνοντας τους διαδηλωτές δωρητές—παρά τη θέλησή τους.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 10.000 δολάρια από ιδιώτες, ενώσεις και εταιρείες, ανέφεραν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

Σχετικές ειδήσεις