ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Υγείας

Μαυροβούνιο: Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την παραίτηση του υπουργού Υγείας του Μαυροβουνίου, Μίοντραγκ Ραντούνοβιτς διοργανώθηκε στο κέντρο της Ποντγκόριτσας μετά το ξέσπασμα μόλυνσης σε μαιευτήριο, που στοίχισε ήδη τη ζωή νεογέννητου βρέφους.


Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο του βρέφους και τη μόλυνση άλλων τεσσάρων νεογέννητων στο μαιευτήριο του γενικού νοσοκομείου στην πόλη Μπιέλο Πόλιε και υποστήριξαν ότι τα αίτια είναι οι κακές συνθήκες που επικρατούν στα μαιευτήρια της χώρας.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση "The Circle of Life", οργανώσεις γυναικών από το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για την Αλλαγή.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μετά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ ότι πέντε νεογέννητα βρέφη μολύνθηκαν από θανατηφόρο μικρόβιο στο νοσοκομείο της πόλης, ένα από τα οποία κατέληξε την Κυριακή στο νοσοκομείο της Ποντγκόριτσας.

"Η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων νεογνών από το Μπιέλο Πόλιε, που νοσηλεύονται στο νεογνολογικό κέντρο του Ινστιτούτου Ασθενειών Παιδιών, παραμένει αμετάβλητη. Η κατάσταση της υγείας των τριών βρεφών είναι σταθερή, ενώ η ζωή του ενός είναι σε κίνδυνο" ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Ποντγκόριτσας, Γκόριτσα Σόκοβιτς.

Ο Πρέντραγκ Κάρισικ, πατέρας ενός από τα βρέφη, δήλωσε χθες πως οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι τα νεογνά νοσηλεύονται με σήψη που προκλήθηκε από λοίμωξη.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο υπουργός Υγείας του Μαυροβουνίου, Μίοντραγκ Ραντούνοβιτς απομάκρυνε τη διοίκηση του μαιευτηρίου και χθες ο διευθυντής του νοσοκομείου, Τόμισλαβ Γέρεμιτς παραιτήθηκε για "ηθικούς λόγους".

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθεί ποιος φέρει την ευθύνη.

Τόσο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών όσο και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζήτησαν επείγουσα ακρόαση του υπουργού Υγείας στη Βουλή και κάλεσαν τις αρχές να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.

Η Επιτροπή Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βουλής του Μαυροβουνίου αποφάσισε ομόφωνα να κληθεί να καταθέσει ο υπουργός Υγείας.

Την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές των κομμάτων Θετικό Μαυροβούνιο και Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών, το οποίο ζήτησε να κληθούν επίσης για εξηγήσεις ο διευθυντής του Ινστιτούτου δημόσιας υγείας και ο διευθυντής του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου RTCG.
Τα γεγονότα στο νοσοκομείο του Μπιέλο Πόλιε υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα δημόσιας υγείας, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος "Θετικό Μαυροβούνιο" Σρτζαν Πέριτς.

Σχετικές ειδήσεις