ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μασκοφόροι επιχείρησαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο

Κίνα: Μασκοφόροι επιχείρησαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ σήμερα (19/11), όταν μικρή ομάδα μασκοφόρων διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο της πρώην βρετανικής αποικίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Δύναμη εκατό αστυνομικών χρησιμοποίησε γκλομπς και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις.

Οι ταραχές σημειώθηκαν μερικές ώρες αφότου οι αρχές ξήλωσαν οδοφράγματα εκτελώντας μια πρώτη δικαστική απόφαση που έχει στόχο να περιορίσει την επέκταση των σημείων που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές από τις 28 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές διεκδικούν την καθιέρωση πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας στο έδαφος αυτό που τελεί υπό κινεζική κυριαρχία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου δέκα μασκοφόροι κρατώντας οδοφράγματα παραβίασαν είσοδο του Κοινοβουλίου. Τουλάχιστον ένας μασκοφόρος κατάφερε να εισέλθει στο κτίριο πριν εκδιωχθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Apple Daily.

"Η αστυνομία καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες εκ μέρους των διαδηλωτών που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη", ανακοίνωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Κοινοβουλευτική συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα ακυρώθηκε, όπως και οι επισκέψεις του κοινού, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Τα ηγετικά στελέχη των φοιτητών, αιχμή του δόρατος αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας, κάλεσαν τις δυνάμεις τους να παραμείνουν ειρηνικές και να μην προβούν σε οποιαδήποτε βία "Δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Λέστερ Σαμ, της Ομοσπονδίας φοιτητών του Χονγκ Κονγκ. "Καλούμε όσους μετέχουν στις καταλήψεις σημείων να τηρούν πιστά τις αρχές της μη βίας και να είναι υπεύθυνοι συμμέτοχοι της επανάστασης της ομπρέλας", τόνισε.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες από τις 28 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τρία σημεία στην πρώην βρετανική αποικία, διαταράσσοντας σοβαρά τις δημόσιες συγκοινωνίες και την οικονομική δραστηριότητα.

Σχετικές ειδήσεις