ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο δολοφόνος του πάπα Ιωάννη ζητά να δει τον Φραγκίσκο

Παραλίγο δολοφόνος του πάπα Ιωάννη ζητά να δει τον Φραγκίσκο

Να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσμο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία στα τέλη του Νοεμβρίου, ζήτησε από το Βατικανό ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο Τούρκος που είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 1981.


«Ζήτησα από το Βατικανό να συναντήσω τον πάπα Φραγκίσκο, όμως δεν έχω ακόμα λάβει καμία απάντηση», δήλωσε ο Αγκτσά σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας:

«Έχω ήδη συναντήσει έναν πάπα, είναι απολύτως φυσιολογικό να συναντήσω επίσης (τον Φραγκίσκο)».

Πρώην μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ την 13η Μαΐου του 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην κοιλιακή χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κίνητρά του παραμένουν ως σήμερα άγνωστα, ενώ ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τον είχε επισκεφθεί στο κελί του στην Ιταλία δύο χρόνια αργότερα.

Αφού εξέτισε 19ετή κάθειρξη στην Ιταλία, ο Τούρκος απελάθηκε το 2000 στη χώρα του, όπου εξέτισε ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί, για δύο ένοπλες επιθέσεις και μια απόδραση από φυλακή. Εγκλήματα που διέπραξε τη δεκαετία του 1970.

Έχουν πάντως εκφραστεί επανειλημμένως αμφιβολίες για την πνευματική κατάσταση του Τούρκου που αποφυλακίστηκε τελικά το 2010.

Ο ποντίφικας θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά επίσκεψη στην Τουρκία από την 28η έως την 30ή Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σχετικές ειδήσεις