ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτος σταθμός Σαρκοζί για την ανακατάληψη της εξουσίας

Πρώτος σταθμός Σαρκοζί για την ανακατάληψη της εξουσίας

Τριάντα μήνες μετά την ήττα του από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται, πλην εκπλήξεως, να πραγματοποιήσει, το Σάββατο (29/11), το πρώτο βήμα προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, κερδίζοντας την ηγεσία του σχηματισμού του, του UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα).

Τα 268.000 μέλη του μεγάλου αυτού συντηρητικού κόμματος καλούνται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά από χθες, Παρασκευή, το βράδυ μέχρι σήμερα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ώστε να εκλέξουν τον αρχηγό τους. Αβεβαιότητα πάντως υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής και το ποσοστό του νικητή…

Οι οπαδοί του Σαρκοζί, ο οποίος τον Ιανουάριο κλείνει τα 60, ονειρεύονται ένα ποσοστό άνω του 70%, ενώ δεν θέλουν καν να σκέπτονται πως ο υποψήφιός τους θα χρειαστεί δεύτερο γύρο για να κερδίσει τους δύο αντιπάλους του, τον Μπρουνό Λε Μερ και τον Ερβέ Μαριτόν. Ο πρώτος, 45 ετών, πρώην υπουργός Γεωργίας του Σαρκοζί και ανερχόμενος αστέρας της νέας γενιάς του κόμματος, διεξήγαγε ωστόσο την καλύτερη εκστρατεία, σύμφωνα με τους μισούς σχεδόν Γάλλους.

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου έδειξε πως 2,5 χρόνια υποχρεωτικής συνταξιοδότησης δεν στρογγύλεψαν τις γωνίες μιας προσωπικότητας που εξακολουθεί να διχάζει έντονα, προκαλώντας λατρεία ή απόρριψη.

«Όσο περισσότεροι ψηφίσετε, τόσο περισσότερο ισχυρός και νομιμοποιημένος θα είμαι», τόνιζε κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ανά τη Γαλλία.
Παρόλα αυτά, αν και έδειξε στους οπαδούς του πως δεν έχει χάσει τίποτα από τη μαχητικότητά του, ο Σαρκοζί ανησύχησε με τις υπερβολές του τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος και το κέντρο. Μια αναπόφευκτη συνιστώσα των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2016 για να ορισθεί ο υποψήφιος όλης της δεξιάς, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας από μια εξασθενημένη αριστερά.

Ορισμένοι πάντως, ιδιαίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η δημοτικότητα του οποίου μεταξύ των Γάλλων απειλεί τον Σαρκοζί, τον υποπτεύονται ότι θέλει να κατακτήσει το UMP για να αλλάξει τους κανόνες του… παιχνιδιού. Στη διάρκεια κοινής συγκέντρωσης στο Μπορντό, την πόλη της οποίας ο Ζιπέ είναι δήμαρχος, ο Νικολά Σαρκοζί άφησε τους οπαδούς του να αποδοκιμάσουν τον Ζιπέ, όταν υπενθύμισε πως πρόκειται να διεξαχθούν προκριματικές εκλογές, οι οποίες προβλέπονται από το καταστατικό του UMP, για να εκλεγεί ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία.

Έδειξε επίσης πως δεν απαρνείται τη δεξιά γραμμή που είχε υιοθετήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε από τους επικριτές του υπεύθυνη για την ήττα από τον Φρανσουά Ολάντ. Όσον αφορά στα θέματα της μετανάστευσης ή της ασφάλειας, ο Σαρκοζί μπήκε στα χωράφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Το κόμμα αυτό διεξάγει το συνέδριό του αυτό το σαββατοκύριακο για να επανεκλέξει στην προεδρία του την Μαρίν Λεπέν, η οποία δηλώνει σίγουρη για τη νίκη της το 2017.
Ο Νικολά Σαρκοζί φρόντισε επίσης να κολακεύσει τους ευρωσκεπτικιστές. Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε «για να ανακατεύεται σε όλα, έχει πάρει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες», δήλωσε την Πέμπτη στη Νιμ (νότια Γαλλία). «Δεν είναι δουλειά καμιάς Επιτροπής, κανενός επιτρόπου και κανενός από τους εταίρους μας να κάνει τη δίκη της Γαλλίας», συμπλήρωσε, την ώρα που ο γαλλικός προϋπολογισμός έχει τεθεί υπό την επίβλεψη των Βρυξελλών.

Και ενώ η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ, αλλά και η αδυναμία τόσο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο και των οικολόγων συμμάχων του δημιουργούν για την αριστερά την απειλή του αποκλεισμού ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σαρκοζί καταφέρθηκε επίσης εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι έχει αποδυθεί σε «μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατεδάφισης του Έθνους, της Δημοκρατίας, του Κράτους».

«Ωρίμασα», είχε διαβεβαιώσει στα τέλη του καλοκαιριού ο Νικολά Σαρκοζί, βγαίνοντας από την υποχρεωτική πολιτική συνταξιοδότησή του κατά τη διάρκεια της οποίας έδινε πολύ επικερδείς διαλέξεις ανά τον κόσμο. «Δεν έχει αλλάξει, είναι ακόμα χειρότερος από πριν», δήλωσε ο οικολόγος βουλευτής Νοέλ Μαμέρ.

Η στρατηγική του για την ανακατάληψη της εξουσίας εξακολουθεί πάντως να απειλείται από πολλές δικαστικές υποθέσεις. Σε βάρος του Σαρκοζί διεξάγεται κυρίως μια δικαστική έρευνα για διαφθορά, καθώς είναι ύποπτος ότι επιχείρησε να πάρει από υψηλόβαθμο δικαστικό πληροφορίες που καλύπτονταν από το δικαστικό απόρρητο, σχετικά με μια έρευνα η οποία τον αφορούσε.
Οι λογαριασμοί των προεκλογικών εκστρατειών του το 2007 και το 2012 αποτελούν επίσης αντικείμενα αρκετών δικαστικών ερευνών.

Ρoή Ειδήσεων