ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε πολίτες

Κίνα: Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε πολίτες

Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 14 ακόμη τραυματίστηκαν σε «τρομοκρατική επίθεση» στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, «ομάδα τρομοκρατών» επιτέθηκε την Παρασκευή (28/11) σε πολίτες στην περιοχή Σάτσε σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 14. Παράλληλα, 11 από τους «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο «Νέα Κίνα» επιβεβαίωσε τον απολογισμό των θυμάτων, επικαλούμενο ανακοίνωση των τοπικών Αρχών.

Οι δράστες, αφού πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, όρμησαν στον κόσμο, που βρισκόταν σε εμπορικό δρόμο, οπλισμένοι με μαχαίρια. Έντεκα από τους δράστες πάντως σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών οι οποίοι περιπολούσαν στη συνοικία. Την ίδια ώρα, εκρηκτικά, μαχαίρια και τσεκούρια κατασχέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή Σάτσε - ή Γιαρκάντ στη γλώσσα των Ουιγούρων - είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις τον Ιούλιο, μόλις πριν από το τέλος του Ραμαζανιού.

Η Σιντζιάνγκ συγκλονίζεται συχνά από ταραχές, λόγω των σφοδρών εντάσεων μεταξύ των Χαν (της μεγαλύτερης εθνότητας στην Κίνα) και των Ουιγούρων (τουρκόφωνων μουσουλμάνων). Εκεί ζουν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια μουσουλμάνοι που ανήκουν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, στην τουρκόφωνη εθνότητα των Ουιγούρων, ένα μικρό ριζοσπαστικοποιημένο (ισλαμιστικής και αυτονομιστικής κατεύθυνσης) μέρος της οποίας αντιτίθεται στην κινεζική κηδεμονία.

Οι Ουιγούροι δηλώνουν ότι υφίστανται διακρίσεις, αλλά και ότι έχουν αποκλειστεί από τα οφέλη της ανάπτυξης της περιοχής τους, στην οποία συρρέει συνεχώς πληθυσμός της εθνότητας Χαν που καταφθάνει από την υπόλοιπη χώρα.

Από την άλλη, οι Αρχές κατηγορούν για «τρομοκρατία» τους μαχητές Ουιγούρους. Ειδικοί και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πάντως ότι η κατασταλτική πολιτική που υιοθετεί το Πεκίνο σε βάρος του πολιτισμού και της θρησκείας των Ουιγούρων τροφοδοτεί τις εντάσεις στην περιοχή…

Σχετικές ειδήσεις