ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι

Λονδίνο: Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι

Μία μελέτη που έγινε για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, κατέληξε στην εκτίμηση ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 13.000 όσοι ζουν σε συνθήκες δουλείας στη Βρετανία.

Οι σύγχρονοι δούλοι είναι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ, που εξαναγκάζονται σε πορνεία μέχρι και φυλακισμένοι οικιακοί βοηθοί ή εργάτες σε χωράφια.

Στους «σκλάβους» της Βρετανίας, σύμφωνα με τη μελέτη, συμπεριλαμβάνονται τόσο θύματα τράφικινγκ από δεκάδες χώρες (κυρίως Αλβανία, Νιγηρία, Βιετνάμ και Ρουμανία) αλλά ακόμα και παιδιά ή ενήλικες που έχουν γεννηθεί στην ίδια τη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έκανε επίσημη εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος.

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης αναφέρουν πως χρησιμοποιήσαν κοινά αποδεκτή στατιστική μεθοδολογία για τις εκτιμήσεις περί του αριθμού των πληττόμενων προσώπων, με στοιχεία που αντλήθηκαν από τις υπηρεσίες αστυνόμευσης, φιλανθρωπικά ιδρύματα ακόμα και συμμορίες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο εσωτερικών τα «προσωρινά συμπεράσματα» της ανάλυσης είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ότι θα μπροούσε να σκεφτεί κανείς αλλά δεν προκαλούν καμία έκπληξη.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, περιλαμβάνει τη στρατηγική αντιμετώπιση της δουλείας με ειδικές ομάδες αστυνόμευσης σε αεροδρόμια και λιμάνια για τον εντοπισμό θυμάτων τράφικινγκ ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτές οι ομάδες ανθρώπων προκειμένου να εντοπίζονται γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Σχετικές ειδήσεις