ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ποινή φυλάκισης σε 20χρονο που πολέμησε στη Συρία

Ολλανδία: Ποινή φυλάκισης σε 20χρονο που πολέμησε στη Συρία

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση έναν νεαρό άνδρα, κρίνοντάς τον ένοχο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης, αφού πολέμησε με τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία και προέτρεψε τρίτους να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Το δικαστήριο στη Χάγη ανέφερε ότι ο 20χρονος, ο οποίος είναι γνωστός ως Μάχερ Χ., συμμετείχε στις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία το διάστημα μεταξύ 2013- 2014 και μετά την επιστροφή του στην Ολλανδία, διένειμε υλικό προκειμένου να υποκινήσει και άλλους να ταξιδέψουν στη συγκεκριμένη χώρα.

Πιστεύεται ότι περίπου 120 Ολλανδοί έχουν ενταχθεί στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων και οι Αρχές έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες προκειμένου να διαλευκανθούν οι δραστηριότητες άλλων 60 υπόπτων.

Ο Μάχερ Χ. κατέθεσε ότι μετέβη στη Συρία προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο, ωστόσο οι δικαστές συμφώνησαν με τους εισαγγελείς, που παρουσίασαν φωτογραφίες του ίδιου να φοράει στολή παραλλαγής και να κραδαίνει ένα τουφέκι Καλάσνικοφ.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής επίθεσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η σύζυγος του κατηγορουμένου απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ότι στρατολογούσε μέλη εκ μέρους των τζιχαντιστών και ένας τρίτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 200 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις