ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Μακρύς και δύσκολος ο εμφύλιος

Άσαντ: Μακρύς και δύσκολος ο εμφύλιος

Η σύγκρουση στη Συρία θα είναι μακρά και δύσκολη και ο στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται από το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Συρίας δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο κ. Άσαντ σημειώνει ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τους αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να τον ανατρέψουν, ωστόσο τόνισε ότι οι εχθροί του απέτυχαν να πάρουν με το μέρος τους τον πληθυσμό, γεγονός που επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο κ. Άσαντ λέει αναφέρει ακόμη ότι οι υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες πραγματοποιούνται από το Σεπτέμβριο στη Συρία, συνιστούν μια «παράνομη επέμβαση» η οποία όμως ουδόλως έχει επηρεάσει τη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ο συριακός στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Εκεί όπου δεν είναι παρών, τρομοκράτες επωφελούνται από την ευκαιρία για να διασχίσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στη μια ή την άλλη περιοχή», δήλωσε στο περιοδικό.

«Δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς, όπου ο ένας κατέχει ένα έδαφος και ο άλλος ένα άλλο. Είναι ένας άλλος τύπος πολέμου. Αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες διεισδύουν σε μια πόλη ή ένα χωριό. Έτσι αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Συρίας.

Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Άσαντ μεταδόθηκε την Πέμπτη και από συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ»

Ο κ. Άσαντ υποστήριξε ότι ο στρατός προωθείται σε πολλές περιοχές. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η αποχώρησή του θα έδινε κάποια λύση, δήλωσε ότι «το κράτος είναι σαν ένα καράβι: ο καπετάνιος δεν δραπετεύει στην τρικυμία. Δεν φεύγει από τη γέφυρα. Αν χρειαστεί να φύγουν οι επιβάτες, τότε είναι ο τελευταίος που φεύγει».

Ο ίδιος αμφισβήτησε την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι από το 2011 σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της σύγκρουσης, λέγοντας ότι οι αριθμοί οι οποίοι δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι υπερβολικοί.

Απέρριψε την άποψη ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στο Ισλαμικό Κράτος να αναπτυχθεί νωρίτερα στον πόλεμο για να εξοντώσει άλλους, μετριοπαθέστερους αντάρτες και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Στην πραγματικότητα, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε το 2006 στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατείχαν το Ιράκ, όχι η Συρία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν φυλακισμένος εκεί σε μια φυλακή την οποία διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ. «Ποιός λοιπόν δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος; Η Συρία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες;», ρώτησε.

Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι συριακές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, επειδή είχαν πιο αποτελεσματικά όπλα για να πολεμήσουν τους «τρομοκράτες».

Ανταρτικές οργανώσεις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τη Δαμασκό ότι πραγματοποίησε χημικές επιθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις