ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ουκρανία: Νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Την πλήρη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, από την 9η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν ουκρανική προεδρία και αυτονομιστές, σε μια νέα απόπειρα να τερματιστούν οι φονικές συγκρούσεις στην περιοχή.

«Η "ημέρα της ηρεμίας" θα ξεκινήσει την 9η Δεκεμβρίου», επισήμανε η προεδρία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, έπειτα από μία συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Εφόσον τηρηθεί, η απόσυρση των βαρέων όπλων (από τη γραμμή του μετώπου) θα ξεκινήσει τη 10η Δεκεμβρίου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της προεδρίας, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τη διαδικασία που είχαν προβλέψει οι ειρηνευτικές συμφωνίες τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, οι Αρχές των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Η ομάδα η οποία απαρτίζεται από Ουκρανούς στρατιωτικούς και δικούς μας κατέληξε σε συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να εφαρμόσουν μία κατάπαυση του πυρός από την 9η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο πρόεδρος του «κοινοβουλίου» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πουργκίν.

Από την πλευρά του, ο «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός, κάνοντας λόγο για μία «προφορική» συμφωνία, ενώ διευκρίνισε ότι κανένα έγγραφο που να οριστικοποιεί τη συμφωνία αυτή δεν έχει υπογραφθεί…

Σχετικές ειδήσεις