ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρόστιμο σε ακροδεξιό πολιτικό για ρατσιστικό σχόλιο

Γαλλία: Πρόστιμο σε ακροδεξιό πολιτικό για ρατσιστικό σχόλιο

Με πρόστιμο 3.000 ευρώ, επειδή συνέκρινε την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά (η οποία κατάγεται από τη Γουιάνα) με μια… μαϊμού, καταδικάστηκε ένας πολιτικός της γαλλικής ακροδεξιάς.


«Δεν καταλαβαίνω και πολύ το κίνητρο της απόφασης. Ήθελα απλώς να κάνω πλάκα», είπε ο Ολιβιέ Μπιρλάτς, ο οποίος εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Σεϊνόντ, μιας μικρής κοινότητας της Άνω Σαβοΐας με το κόμμα Εθνικό Μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ο Μπιρλάτς είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Twitter τη φωτογραφία μιας μαϊμούς πάνω σε ένα ποδήλατο, απαντώντας σε προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε την υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία συνηθίζει να μετακινείται με ποδήλατο…

Εξαιτίας της ανάρτησης αυτής ο Μπιρλάτς διαγράφηκε από το Εθνικό Μέτωπο (FN), καθώς επιθυμεί να αποποιηθεί την εικόνα του ρατσιστικού κόμματος.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει και άλλα πρόσωπα για παρόμοιες υποθέσεις, καθώς η Τομπιρά είναι συχνός στόχος της γαλλικής ακροδεξιάς, εξαιτίας της καταγωγής της, αλλά και του νόμου για το γάμο ομοφυλόφιλων που πέρασε το 2013.

Στις 30 Οκτωβρίου, άλλωστε, το ακροδεξιό γαλλικό περιοδικό Minute καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για το εξώφυλλο του Νοεμβρίου του 2013, στο οποίο παρομοίαζε την Τομπιρά επίσης με μαϊμού. Εξάλλου, μια πρώην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, η οποία επίσης διαγράφηκε από το κόμμα, καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση για τους ίδιους λόγους…