ΚΟΣΜΟΣ

Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο μετήχθησαν στην Ουρουγουάη

Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο μετήχθησαν στην Ουρουγουάη

Έξι κρατούμενοι που ζούσαν στο Γκουαντάναμο για περισσότερα από 10 χρόνια - 4 Σύροι, ένας Παλαιστίνιος και ένας Τυνήσιος - μετήχθησαν στην Ουρουγουάη από τις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, όπου παραμένουν έγκλειστα ακόμη 136 άτομα.

Οι 6 άνδρες, που είχαν εκ των προτέρων λάβει «έγκριση για τη μεταγωγή τους» αναχώρησαν από την αμερικανική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται στην Κούβα, με ένα αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στις 07.00 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάιλς Κάγκινς, εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.

Στο Γκουαντάναμο παραμένουν έγκλειστοι 136 κρατούμενοι, στην πλειονότητα εξ αυτών δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν δικαστεί.

Η νέα αυτή μεταγωγή κρατουμένων ακολουθεί τις 7 αποφυλακίσεις το Νοέμβριο την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί επανειλημμένως να κλείσει το αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης, πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2017.

«Είμαστε ευγνώμονες προς την Ουρουγούαη για αυτήν τη σημαντική ανθρωπιστική ενέργεια και στον πρόεδρο (Χοσέ) Μουχίκα για τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε προκειμένου να χορηγήσει άσυλο σε πρόσωπα που δε μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους» δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Κλιφ Σλόαν, που είναι αρμόδιος για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

«Η στήριξη που λαμβάνουμε από τους φίλους μας και συμμάχους είναι κρίσιμη προκειμένου να εκπληρώσουμε τον κοινό μας στόχο, να κλείσουμε το Γκουαντάναμο και αυτή η μεταγωγή είναι ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας με στόχο το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αυτών» προσέθεσε σε μία ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μεταξύ των 6 ανδρών βρίσκεται ο Σύρος Τζιχάντ Ντιγιάμπ που είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας και είχε ζητήσει από την αμερικανική Δικαιοσύνη να διατάξει τις αρχές του Γκουαντάναμο να σταματήσουν να του παρέχουν τροφή με τη βία.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης δέχθηκε να φιλοξενήσει η χώρα τους κρατουμένους υπό το καθεστώς των προσφύγων.