ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αδιευκρίνιστες κατηγορίες στον Αμερικανό δημοσιογράφο

Ιράν: Αδιευκρίνιστες κατηγορίες στον Αμερικανό δημοσιογράφο

«Βαθιά απογοητευμένος» από τις πληροφορίες σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών κατά του ανταποκριτή της Washington Post στην Τεχεράνη, Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Και μπορεί τόσο οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν, όσο και η ημερομηνία προσαγωγής να μην έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο ιρανική δικαστική πηγή έκανε, τον Αύγουστο, λόγο για εμπλοκή του Ρεζαγιάν (και της συζύγου του) σε υπόθεση που αφορά την ασφάλεια του Ιράν, ενώ απορρίφθηκε ακόμα και το αίτημα αποφυλάκισής του με την καταβολή εγγύησης.

Αργότερα, άλλες πηγές μίλησαν για «δραστηριότητες των εχθρών του Ιράν και των πρακτόρων τους», μέχρι και για «κατασκοπεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανο-ιρανός δημοσιογράφος συνελήφθη στις 22 Ιουλίου μαζί με τη σύζυγό του Γεγκάνεχ Σαλεχί, (επίσης) δημοσιογράφο της εφημερίδας The National που εκδίδεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο υπόθεσης, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, που συνδέεται με την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Γεγκάνεχ Σαλεχί αποφυλακίσθηκε με εγγύηση τον Οκτώβριο, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η κράτηση του Τζέισον Ρεζαγιάν θα παρατεινόταν το πολύ για 60 ημέρες.

Ο Τζον Κέρι αποδοκίμασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση, κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβίασε το ιρανικό και το διεθνές δίκαιο, στερώντας από το δημοσιογράφο το δικαίωμα υπεράσπισης. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την απαγγελία αδιευκρίνιστων κατηγοριών κατά του δημοσιογράφου, καθώς και για την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης με εγγύηση, ζητώνατς την άμεση απελευθέρωσή του.

Σχετικές ειδήσεις