ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς Οργανώσεις: Δεχθείτε τους Σύρους πρόσφυγες

Διεθνείς Οργανώσεις: Δεχθείτε τους Σύρους πρόσφυγες

Διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους η Oxfam και η Διεθνής Αμνηστία ζητούν από πλούσιες χώρες να αναλάβουν την επανεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, στη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμένων μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τριάντα έξι διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους η Oxfam και η Διεθνής Αμνηστία απευθύνουν έκκληση σε πλούσιες χώρες να αναλάβουν την επανεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, επισημαίνοντας ότι οι γειτονικές της Συρίας χώρες δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος της μεγαλύτερης κρίσης εκτοπισμένων μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι το τέλος του 2015 υπολογίζεται ότι κι άλλες χώρες πρέπει να δεχθούν τουλάχιστον ένα 5% από τους 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός της Συρίας, έχοντας πληγεί από τον αιματηρό εμφύλιο. Μεταξύ των οργανώσεων αυτών βρίσκονται οι Oxfam, Διεθνής Αμνηστία, ActionAid, Save the Children και άλλες.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Συρία από την άνοιξη του 2011, φιλοξενούνται κυρίως σε πέντε χώρες της περιοχής: Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ και Αίγυπτο, των οποίων οι πόροι πλησιάζουν στην απόλυτη εξάντληση εξαιτίας της τεράστιας εισροής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μόλις το 1,7% του συνολικού αριθμού των προσφύγων έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέστειλε τη διανομή κουπονιών τροφίμων σε Σύρους πρόσφυγες, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για τους εκτοπισμένους που βρίσκονται μπροστά στην επέλαση του χειμώνα.


(Πηγή: Guardian)

Σχετικές ειδήσεις