ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αβεβαιότητα σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ουκρανία: Αβεβαιότητα σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η ημερομηνία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μινσκ μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών αρχών παρέμενε αβέβαιη τη Δευτέρα (8/12), με τη μία πλευρά να ζητεί από τους διαπραγματευτές να συναντηθούν σήμερα (Τρίτη) και την άλλη να ελπίζει σε μια αναβολή για αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε ανακοινώσει το Σάββατο «μια κατ’ αρχήν συμφωνία» για ειρηνευτικές συνομιλίες την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ζήτησαν όμως μια αναβολή των συνομιλιών μέχρι την Παρασκευή, για να τους δοθεί χρόνος «να διευθετήσουν κάποια στρατιωτικά ζητήματα».

«Ζητάμε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Προβλεπόταν η ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου, όμως είναι αύριο και δεν είχαμε τον χρόνο να διευθετήσουμε κάποια στρατιωτικά ζητήματα και κάποια που αφορούν την ανταλλαγή κρατούμενων», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Μια πηγή από το περιβάλλον του προέδρου της περιοχής Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο επεσήμανε από την πλευρά της ότι η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου εξακολουθεί να ισχύει, όμως «τίποτε δεν είναι σίγουρο προς το παρόν».

Οι συνομιλίες αυτές έχουν στόχο την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μινσκ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτονομιστών, της Ρωσίας και αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Συμπίπτουν επίσης με την έναρξη μιας νέας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές και, αν γίνει σεβαστή, αναμένεται να οδηγήσει στην απόσυρση των βαρέων όπλων από το μέτωπο και τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης.

Οι ουκρανικές αρχές ζητούν ακόμη την ακύρωση των εκλογών που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν «μια βάση για την ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης, ενώ παράλληλα ζήτησε τη σύγκληση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό» ώστε να εφαρμοστεί η νέα εκεχειρία.

Η πρώτη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ απέτυχε να τερματίσει τις μάχες.

Σχετικές ειδήσεις