ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Έτοιμη να προσφέρει έξτρα κονδύλια στην Ουκρανία

Ε.Ε.: Έτοιμη να προσφέρει έξτρα κονδύλια στην Ουκρανία

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει περισσότερα κονδύλια στην Ουκρανία αποκαλύπτει το "euobserver.com" επικαλούμενο το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου. Αναφέρει, δε, ότι η Ρωσία απειλείται με πρόσθετες κυρώσεις εξαιτίας της μη αλλαγής στάσης στο ουκρανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο προσωρινό κείμενο που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, «η ΕΕ συγχαίρει την Ουκρανία για τη νέα κυβέρνησή της και χαιρετίζει την αποφασιστικότητά της να πραγματοποιήσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Ένωση και τα κράτη-μέλη της είναι έτοιμα να διευκολύνουν περαιτέρω και να υποστηρίξουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Ουκρανίας», μετά από την πρόσφατη καταβολή της ενίσχυσης της ΕΕ ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση σημειώνει ότι η «κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί σοβαρή ανησυχία» και καλεί τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ προειδοποιεί ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα, εάν χρειαστεί» σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία. Τα συμπεράσματα αναφέρουν, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλουν απαγόρευση των επενδύσεων στη Ρωσία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η αναφορά στο σχέδιο συμπερασμάτων «της περαιτέρω ενίσχυσης», έρχεται εν μέσω αναφορών ότι το τρέχον πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την πτώχευση της χώρας λόγω της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Το ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής καταβάλει 8,2 δισ. δολάρια σε σύνολο 17 δισ. για να καλύψει την περίοδο έως το 2016, ενώ η ΕΕ έχει δεσμευθεί για ένα ποσό 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι θα χρειαστούν άλλα 15 δισ. δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις