ΚΟΣΜΟΣ

Κβασνιέφσκι: «Δεν ήξερα για τα βασανιστήρια»

Κβασνιέφσκι: «Δεν ήξερα για τα βασανιστήρια»

Δημοσίως και για πρώτη φορά ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας παραδέχτηκε πως γνώριζε την ύπαρξη κέντρου κράτησης και ανακρίσεων στη χώρα του αλλά όχι και τα βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλονταν οι κρατούμενοι εκεί.

Ο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, πρόεδρος τη δεκαετία 1995 – 2005 και πιστός σύμμαχος των Αμερικανών, ομολόγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πως είχε συναινέσει στη χρήση, από κατασκόπους της CIA, μυστικής τοποθεσίας, στα βορειοανατολικά της χώρας, ως κέντρου κράτησης. Ερωτηθείς αν γνώριζε τι συνέβαινε εκεί, απάντησε: «Σχετικά με το τι έκανε η CIA; Όχι! Μέσα στο κέντρο, όχι».

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Λέσεκ Μίλερ, ο Πολωνός πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να υπογράψει ένα έγγραφο που θα υποχρέωνε τους πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας να μεταχειρίζονται τους κρατούμενους βάσει της πολωνικής νομοθεσίας και των ανθρωπιστικών κανόνων. Πρόσθεσε παρόλα αυτά πως: «Το μνημόνιο δεν υπεγράφη από την αμερικανική πλευρά».

Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη δεν κατονομάζει καμιά από τις χώρες όπου πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας βασάνιζαν κρατουμένους. Παρόλα αυτά, περιέχει πληροφορίες που καταδεικνύουν πως μία από αυτές τις χώρες, ήταν και η Πολωνία.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας εκθέτει συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και δυνητικά θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους που εμπλέκονται. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποφανθεί ότι διαπράχθηκαν πράγματι παραβιάσεις στην Πολωνία και διέταξε την πολωνική κυβέρνηση να δώσει αποζημιώσεις στους κρατούμενους.

Σχετικές ειδήσεις