ΚΟΣΜΟΣ

Στο εδώλιο ο υπεύθυνος των διαρροών του σκανδάλου LuxLeaks

Στο εδώλιο ο υπεύθυνος των διαρροών του σκανδάλου LuxLeaks

Με τις κατηγορίες της κλοπής, της παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου και του ξεπλύματος χρήματος χρέωσε ο εισαγγελέας του Λουξεμβούργου τους υπεύθυνους ή τον υπεύθυνο της υποτιθέμενης διαρροής χιλιάδων σελίδων των φορολογικών συμφωνιών μεταξύ του Λουξεμβούργου και πολυεθνικών εταιρειών που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks.

Το κατηγορητήριο αυτό ακολουθεί μια καταγγελία κατά του αγνώστου Χ, την οποία η ελεγκτική εταιρεία PWC του Λουξεμβούργου είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2012, μετά την ανακάλυψη της κλοπής των εγγράφων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής γαλλικού καναλιού ένα μήνα νωρίτερα.

Η υπόθεση αφορούσε τη φοροδιαφυγή στο Μεγάλο Δουκάτο, ενώ το γαλλικό κανάλι αποκάλυψε την ύπαρξη εκατοντάδων φορολογικών συμφωνιών μεταξύ του Λουξεμβούργου και θυγατρικών πολυεθνικών, με τις οποίες οι εταιρείες επιτρεπόταν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ταυτότητα των υπευθύνων για τις διαρροές δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο η υπόθεση έχει αγγίξει το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, την περίοδο όπου υπεγράφησαν οι συμφωνίες…

Σχετικές ειδήσεις