ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για το κλίμα: Συμφωνία για το διοξείδιο του άνθρακα

Διάσκεψη για το κλίμα: Συμφωνία για το διοξείδιο του άνθρακα

Σε συμφωνία για τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις, σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατέληξαν οι χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Λίμα, με στόχο τη σύναψη ενός συμφώνου το 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή (12/12), αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, το έγγραφο των τεσσάρων σελίδων ζητεί από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού του χρόνου.

Το κείμενο καθησύχασε τις αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες φοβούνταν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις πλούσιες χώρες.

«Πήραμε αυτό που θέλαμε», είπε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβεντεκάρ, προσθέτοντας ότι το κείμενο αναφέρει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ηγηθούν της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να βγουν από το αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο Τζαβεντεκάρ επεσήμανε επίσης πως η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλα αυτά, η Γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις των χωρών στο Παρίσι δεν θα αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

«Είναι ένα καλό έγγραφο για να ανοίξει ο δρόμος προς το Παρίσι», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε…

Ρoή Ειδήσεων