ΚΟΣΜΟΣ

Χρονολόγιο: Η Αυστραλία δίνει τη μάχη της με την τρομοκρατία

Χρονολόγιο: Η Αυστραλία δίνει τη μάχη της με την τρομοκρατία

Ένα σύντομο χρονολόγιο δίνει το πλαίσιο της προσπάθειας της Αυστραλίας να υψώσει το δικό της τείχος έναντι των τρομοκρατικών απειλών.

Η ανησυχία που κέρδιζε σταθερά έδαφος στη διάρκεια των τελευταίων μηνών για θέματα ασφάλειας στην Αυστραλία εξαιτίας της στήριξης ισλαμιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, φάνηκε ότι είχε τελικά έρεισμα.
21 Ιουλίου: Αυστραλός βομβιστής αυτοκτονίας βρίσκεται πίσω από επίθεση στο Ιράκ ενισχύοντας τους φόβους για ενδεχόμενη απειλή εξαιτίας της συμμετοχής Αυστραλών υπηκόων σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και το αντίκτυπο σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
5 Αυγούστου: Ανακοινώνεται σειρά νομοθετικών αλλαγών με μοναδικό στόχο την αποτροπή συμμετοχής Αυστραλών σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες.
11 Αυγούστου: Δίνεται στη δημοσιότητα φωτογραφία Αυστραλού μαχητή που κρατά το κομμένο κεφάλι Σύρου στρατιώτη.
27 Αυγούστου: Ομάδες της αντιτρομοκρατικής αναπτύσσονται στα αεροδρόμια για να εμποδίσουν την αναχώρηση μαχητών.
27 Αυγούστου: Ο διευθυντής της αυστραλιανής υπηρεσίας πληροφοριών, Ντέιβιντ Ιρβιν ανακοινώνει ότι 15 Αυστραλοί μαχητές έχουν σκοτωθεί σε μάχες στο Ιράκ και τη Συρία. Στην Αυστραλία καταγράφεται κινητικότητα στρατολόγησης μαχητών και πρωτοβουλίες συλλογής πόρων.
10 Σεπτεμβρίου: Γίνεται έφοδος στο Ισλαμικό Κέντρο του Μπρίσμπεϊν και απαγγέλλονται κατηγορίες για τρομοκρατική δράση σε δύο υπόπτους.
12 Σεπτεμβρίου: Για πρώτη φορά η Αυστραλία αυξάνει το επίπεδο συναγερμού από μέτριο σε υψηλό.
14 Σεπτεμβρίου: Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ εγκρίνει την αποστολή 600 στρατιωτών για να λάβουν μέρος στην πολυμερή προσπάθεια αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.
18 Σεπτεμβρίου: Αποκαλύπτεται σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Όπως γίνεται γνωστό από την υπηρεσία πληροφοριών, η απειλή εξουδετερώθηκε με τη βοήθεια στοιχείων από την υποκλοπή συνομιλίας Αυστραλού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
23 Σεπτεμβρίου: Ανήλικος, «ύποπτος για τρομοκρατική δράση» εξουδετερώνεται μετά την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Μελβούρνης.
3 Οκτωβρίου: Η Αυστραλία εγκρίνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ.
29 Οκτωβρίου: Επιχειρείται διασταύρωση των πληροφοριών ότι ο πιο επιφανής Αυστραλός μαχητής του ΙΚ σκοτώθηκε στη Συρία. Την ίδια μέρα περνάει στη Γερουσία νομοσχέδιο για τους ξένους μαχητές.
4 Δεκεμβρίου: Η Αυστραλία απαγορεύει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στη συριακή επαρχία της Ράκα.
15 Δεκεμβρίου: Υπόθεση ομηρείας στο καφέ Lindt στο Σίδνεϋ. Ένοπλος εισήλθε σε καφετέρια και συνέλαβε ομήρους.

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
(Πηγή: BBC)

Σχετικές ειδήσεις