ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Πόντα

Ρουμανία: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Πόντα

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βίκτορ Πόντα προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έναν μήνα μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Πόντα σε δηλώσεις του, χθες (14/12/2014), σε δημοσιογράφους τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα λάβει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή χωρίς πρόβλημα, είναι "να διατηρήσει τη Ρουμανία στην πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του ανασχηματισμού. Κάποιοι λιγότερο γνωστοί βουλευτές των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις, τις οποίες νωρίτερα κατείχαν τεχνοκράτες.
Υπουργός Οικονομίας προτάθηκε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μιχάι Τουντόσε και ο υπουργός Προϋπολογισμού Ντάριους Βάλκοφ θα είναι υπουργός Οικονομικών, καθώς τα δύο υπουργεία συνενώθηκαν, σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα προβλέπεται συνένωση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με το υπουργό Υδάτων, Δασών και Αλιείας.
Επιπλέον προβλέπεται μείωση του αριθμού των αντιπροέδρων της κυβέρνησης σε δύο από τέσσερις.

Η νέα κυβέρνηση -ή αλλιώς "κυβέρνηση Πόντα νούμερο 4"- θα παρουσιαστεί σήμερα στο Κοινοβούλιο και θα αναλάβει την ευθύνη για τον προϋπολογισμό που συντάχθηκε από τους πρώην υπουργούς. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού ενδέχεται να διεξαχθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

"Ξεκινήσαμε από την ιδέα να έχουμε μία κυβέρνηση με λιγότερα υπουργεία, με περισσότερους βουλευτές, γερουσιαστές, ώστε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής, η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ελέγχει τη δραστηριότητα της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που πρέπει να καταφέρει να είναι αποτελεσματική στην ολοκλήρωση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει για την περίοδο 2015-2016" δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, ύστερα από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

Ο κ. Πόντα εξέφρασε την ελπίδα να έχει καλύτερη συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της κεντροδεξιάς Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 21 Δεκεμβρίου, απ' ό,τι με τον προηγούμενο πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, με τον οποίο είχε συχνά συγκρούσεις.

Σχετικές ειδήσεις