ΚΟΣΜΟΣ

Βαλτική: Θέρετρο των Ναζί γίνεται λουξ ξενοδοχείο (pics)

Βαλτική: Θέρετρο των Ναζί γίνεται λουξ ξενοδοχείο (pics)

Ένα τεράστιο συγκρότημα στη Βαλτική που χτίστηκε από τους Ναζί για να περνούν τις διακοπές τους, γίνεται τώρα πολυτελές ξενοδοχείο και φέρνει στο σήμερα τα φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος της Γερμανίας.

Χτισμένο την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου από το Γ Ράιχ το συγκρότημα «Strength through Joy» ήταν η υλοποίηση του οράματος των Ναζί για το μέλλον του τουρισμού της εποχής τους. Χαρούμενοι, υγιείς Γερμανοί της Αρίας Φυλής θα διέμεναν και θα ψυχαγωγούνταν στα 10 χιλιάδες δωμάτια του συγκροτήματος στην Πρόρα της Βαλτικής.

Όμως 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη Γερμανία, που είναι ανάγκη να βάλει απέναντι-απέναντι την εμπορικότητα με τα φαντάσματα του παρελθόντος και την εμμονή της να συμφιλιωθεί με το σκοτεινό παρελθόν της.

Πανομοιότυπα συγκροτήματα εξαώροφων κτιρίων απλωμένα σε μια τεράστια έκταση που χρησίμευσαν ως στρατόπεδα εκπαίδευσης αλλά και καταλύματα στρατιωτών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ετοιμάζονται να γνωρίσουν νέα αίγλη καθώς όχι μόνο βρέθηκαν επενδυτές αλλά ήδη μεγάλα τμήματά των κολοσσιαίων εγκαταστάσεων έχουν ήδη ανακατασκευαστεί. Τα μισά έχουν πωληθεί κι ένα πολυτελές ξενοδοχείο με spa βρίσκεται υπό ανέγερση.

Επικριτές επιμένουν ότι ακόμη και εβδομήντα χρόνια μετά, πρέπει να μπαίνει ένα όριο στη διαχείριση ακόμη και των αρχιτεκτονικών μνημείων του ναζισμού.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ


(Πηγές: Washington Post, Daily Mail)

Σχετικές ειδήσεις