ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: Κινδυνολογίας συνέχεια

Διεθνή ΜΜΕ: Κινδυνολογίας συνέχεια

Στη γνωστή γραμμή, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργώντας ένα περιβάλλον αμφιβολιών και κινδυνολογίας με τη μορφή προβληματισμού και χρησιμοποιώντας ως αφορμή από την επίσκεψη Μοσκοβισί έως το who is who του Αλέξη Τσίπρα.

Financial Times: Η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και προβάλλει την προειδοποίηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της, θα κάνει μια αυτοκτονική κίνηση.
Στον αντίποδα, παρουσιάζει τις δηλώσεις Μοσκοβισί με τις οποίες υποσχέθηκε πιο ήπια εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, εξαίροντας τις ελληνικές δυνατότητες.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

BBC: Το δίκτυο προβάλλει τις θέσεις του Νίκου Σαμανίδη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλονίκη, ότι «μετά από δεκαετίες στην αντιπολίτευση, η αριστερά προετοιμάζει ένα δυναμικό comeback. Μάλιστα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική». Σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι αν και το πορτραίτο της Ρόζα Λούμεμπουργκ δεσπόζει στο γραφείο του κυρίου Σαμανίδη, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επαναστατική δύναμη ανάλογη εκείνης των Σπαρτακιστών που αναδυόταν στη Γερμανία πριν από έναν αιώνα». Και επισημαίνει πως «όσο πλησιάζει περισσότερο προς την εξουσία, προσπαθεί να χτίσει γέφυρες,... δεσμεύεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι δεν θα προωθήσει μονομερείς αποφάσεις για το θέμα του χρέους».
Στη συνέχεια παρουσιάζει ένα προφίλ του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αλλά και απόψεις στελεχών που διαβεβαιώνουν ότι «δεν φοβούνται να κυβερνήσουν» παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα.

Στην «κωμικοτραγωδία του Αιγαίου» αναφέρεται το περιοδικό Economist, υπογραμμίζοντας πως η κρίση του ευρώ ενισχύεται και πάλι στο σημείο, από το οποίο ξεκίνησε».
Μιλάει για "το λαϊκιστικό κόμμα που προηγείται στις εκλογές και το οποίου ο αρχηγός αν και δε θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ, ωστόσο υπόσχεται στους ψηφοφόρους του ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και θα περιορίσει τη φορολογία, δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές". Το καλό σενάριο όπως λέει το περιοδικό, είναι να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle αναφέρουν ότι με την προσπάθεια εκλογής προέδρου διακυβεύονται και πάλι όλα εκείνα για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα πέντε προηγούμενα χρόνια και σχολιαστής κάνει λόγο για «παιχνίδι με τη φωτιά».

(Πηγές: Financial Times, BBC, Economist, Deutsche Welle)

Σχετικές ειδήσεις