ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Ολάντ για «ύψιστη επαγρύπνηση» μετά τις επιθέσεις

Έκκληση Ολάντ για «ύψιστη επαγρύπνηση» μετά τις επιθέσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση στις κρατικές υπηρεσίες για "ύψιστη επαγρύπνηση", έπειτα από τις δύο επιθέσεις του σαββατοκύριακου κατά πεζών και αστυνομικών από άνδρες που φώναζαν "Ο Θεός είναι μεγάλος" (Allahu Akbar).

"Δεν πρέπει να αφεθούμε στον πανικό", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οδηγός έριξε σε πέντε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Ντιζόν χθες το αυτοκίνητό του επάνω σε πεζούς φωνάζοντας "Ο Θεός είναι μεγάλος", ενώ το Σάββατο, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα κωμόπολης της κεντρικής Γαλλίας φωνάζοντας "Ο Θεός είναι μεγάλος" και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες συναδέλφων τους.

Ο δράστης της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα ήταν Γάλλος, καταγόμενος από το Μπουρούντι, γεννημένος το 1994 και γνωστός στην αστυνομία για ποινικά αδικήματα. "Φώναζε "ο Θεός είναι μεγάλος" από την ώρα που εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι την τελευταία του πνοή", δήλωσε αστυνομική πηγή.
Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, η επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος παραπέμπει στο είδος της δράσης που το Ισλαμικό Κράτος προτρέπει να υιοθετήσουν οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να φθάσουν στη "γη του ιερού πολέμου", πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά των "απίστων" αστυνομικών ή πολιτών.

Ο αδελφός του, γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες για ακραίες ισλαμιστικές θέσεις, συνελήφθη σήμερα στην κατοικία συγγενή του κοντά στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι Μπουζουμπούρα από την τοπική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ανακρίνεται.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Μπουρούντι, που είχαν στείλει από το 2013 σήμα στις γαλλικές υπηρεσίες σχετικά με τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές θέσεις των δύο αδελφών, θέλουν να εξακριβώσουν πώς τα δύο αυτά παιδιά που προέρχονται από χριστιανική οικογένεια και μετανάστευσαν στη Γαλλία σε μικρή ηλικία κατέληξαν στον ακραίο ισλαμισμό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης του συμβάντος στη Ντιζόν είχε ιστορικό ψυχικής διαταραχής.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις