ΚΟΣΜΟΣ

Ειρηνικές διαπραγματεύσεις Κιέβου-αυτονομιστών

Ειρηνικές διαπραγματεύσεις Κιέβου-αυτονομιστών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και την Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα είχε τη Δευτέρα (22/12) ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και αμέσως μετά ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των αυτονομιστών, την Τετάρτη και την Παρασκευή (24/12 και 26/12) στο Μινσκ.

«Οι αρχηγοί των κρατών συμφώνησαν στο ότι οι επόμενες συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής (που αποτελούν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Μινσκ θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτήν την εβδομάδα» αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη της εφαρμογής των επόμενων βημάτων στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών του Μινσκ που στόχευε στο να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία που έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 4.700 ανθρώπους.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής όλων των σημείων της συμφωνίας του Μινσκ, περιλαμβανομένου του ζητήματος της κατάπαυσης του πυρός... της απόσυρσης των βαρέων όπλων και επίσης της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Μια ανακοίνωση ωστόσο της γαλλικής προεδρίας δεν αναφέρει από την πλευρά της καμία ημερομηνία για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών, όμως απευθύνει έκκληση για την επίτευξη «επείγουσας» συμπαγούς προόδου με στόχο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του Σεπτεμβρίου.

Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που είναι υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, ο Ντένις Πουσίλιν, επισήμανε ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν τις επόμενες διαπραγματεύσεις του Μινσκ.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και (η σύγκρουση να κριθεί) με τα όπλα» τόνισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ένας εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στις συνομιλίες από τη στιγμή που θα λάβει πρόσκληση.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο ανέφερε σε ένα δελτίο Τύπου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας ότι μία κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία έχει σε γενικές γραμμές τηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Επισήμαναν με ικανοποίηση ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν σε γενικές γραμμές επιβάλλει την κατάπαυση του πυρός τις τελευταίες ημέρες» τονίζει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις