ΚΟΣΜΟΣ

Γεζίντι: Κορίτσια αυτοκτονούν για να μην πουληθούν σκλάβες

Γεζίντι: Κορίτσια αυτοκτονούν για να μην πουληθούν σκλάβες

"Απόδραση από την κόλαση" είναι ο τίτλος έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιεί συγκλονιστικά στοιχεία, απο μαρτυρίες κοριτσιών της φυλής των Γεζίντι στο Ιράκ, που κατάφεραν να διαφύγουν ενώ κρατούνταν από τζιχαντιστές του ΙΚ. Άλλο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση.

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Αυτοκτονούν για να γλιτώσουν τους βιασμούς και τα βασανιστήρια στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που τα έχουν αιχμαλωτίσει. Εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες της φυλής των Γεζίντι, συνελήφθησαν κατά την αιματηρή έφοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ και τώρα πωλούνται ως σκλάβες του σεξ, υποχρεώνονται σε γάμους ή κρατούνται δέσμιες υπό απάνθρωπες συνθήκες. Θύματα που κατάφεραν να δραπετεύσουν καταγγέλλουν τώρα στη Διεθνή Αμνηστία πως πολλά κορίτσια αυτοκτόνησαν όταν έχασαν κάθε ελπίδα ότι κάποιος θα μπορούσε να τις σώσει.


Οι μαρτυρίες αυτών των γυναικών αποτελούν τη βάση έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τον τίτλο «Απόδραση από την κόλαση – βασανιστήρια, σεξουαλική δουλεία στην αιχμαλωσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ». Ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνούν τις περιπτώσεις αυτών των γυναικών είναι πλέον πεπεισμένοι ότι το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η σεξουαλική υποδούλωση συνιστά κεντρικό πυρήνα των θρησκευτικών αξιών των τζιχαντιστών. Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 42 γυναίκες και κορίτσια για να συντάξει την έκθεση.

Κορίτσια θυμούνται πώς μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο στη Σινζάρ, όπου έγινε και η «διαλογή». «Σημείωσαν τις ηλικίες, τα ονόματά μας, τα πάντα. Μετά μάς χώρισαν, οι άνδρες από 'δω, οι γυναίκες από 'κει. Ύστερα πάλι ξεχώρισαν τις νέες γυναίκες, παντρεμένες και μη», θυμάται η 19χρονη Γεζίντι.

Οι νέες κοπέλες μεταφέρθηκαν «σα βόδια», μέσα σε φορτηγά, αρκετές φορές – πρώτα στη Μοσούλη, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άλλες γυναίκες όμηροι, για να καταλήξουν σε σπίτι ανώτερου στελέχους του ΙΚ, όπου γινόταν και αγοραπωλησία.
Στη συνέχεια, οι γυναίκες αυτές βίωναν καθημερινά τη βία, λεκτική και σωματική. Αρκετές βιάστηκαν δεκάδες φορές. Πολλές είναι ανήλικες, κορίτσια ακόμη και 12 ετών.

Μια 27χρονη κοπέλα, η Γουάφα, λέει πώς αυτή και η αδελφή της επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν όταν κρατούμενες στη Μοσούλη «είχαν την επιλογή να παντρευτούν δυο αδέλφια ή να πωληθούν ως σκλάβες». Προσπάθησαν να πνιγούν με το κασκόλ τους αλλά δεν τα κατάφεραν. Όλη τη νύχτα τις παρακολουθούσαν και τις απειλούσαν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε και κυκλοφόρησε σε φυλλάδια μία σειρά από κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθούν οι τζιχαντιστές απέναντι στις Γεζίντι σκλάβες του σεξ. Τα φυλλάδια διανεμήθηκαν στους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους πριν από 10 μέρες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, στη Μοσούλη.


Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση εκτιμά ότι 3.583 Γεζίντι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αγνοούνται. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Αμφότεροι συμφωνούν ότι περίπου 430 έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν.

Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές: βιασμοί, εγκυμοσύνες, παιδιά που δραπέτευσαν χωρίς τους γονείς τους, γυναίκες που βιάστηκαν και πουλήθηκαν πολλές φορές σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, άλλες που δραπέτευσαν και ζουν με ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα και το στίγμα. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι ο βιασμός ως όπλο πολέμου από το ΙΚ «αποτελεί άλλο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

(Πηγές: Independent, Amnesty International

Πηγές φωτο: Independent)



Σχετικές ειδήσεις