ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Στο στόχαστρο η Uber

Νότια Κορέα: Στο στόχαστρο η Uber

Στη Νότια Κορέα ανοίγει μια καινούργια αυλαία για την υπόθεση της αμερικανικής εταιρείας Uber, με απαγγελία κατηγοριών και τη δαμόκλειο σπάθη της επιβολής αυστηρών ποινών.

Συνέχεια δόθηκε στην υπόθεση με την αμερικανική εταιρεία ταξί Uber, στη Νότια Κορέα αυτή τη φορά, καθώς οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος θυγατρικής της, για παραβίαση του νόμου που αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Το γραφείο του εισαγγελέα της Σεούλ άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας, στην οποία κατονομάζεται και ο επικεφαλής της, ο Τράβις Καλάνικ. Πρόκειται για τον 38χρονο επικεφαλής και ιδρυτή της Uber, της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη εφαρμογή για smartphones και ταμπλέτες. Μέσω αυτής, μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το Ι.Χ. τους σε ταξί και να διασυνδεθούν με δυνητικούς πελάτες, ενώ μία άλλη παρεχόμενη υπηρεσία μέσω της εφαρμογής Uber αφορά και επαγγελματίες οδηγούς ταξί.

Ο Καλάνικ κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο ο οποίος απαγορεύει σε ιδιώτες ή εταιρείες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες να παρέχουν ή να διευκολύνουν τις υπηρεσίες μεταφορών. Οι εισαγγελείς δε θα προβούν σε συλλήψεις ενώ η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για παραβίαση του εν λόγω νόμου είναι ή η επιβολή προστίμου ύψους 18.121 δολαρίων ή ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.

Όπως και τόσες άλλες εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, έτσι και η Uber ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ πελάτη και προμηθευτή. Τα πάντα, από την εύρεση οδηγού μέχρι την παραλαβή του πελάτη και την τιμολόγηση της κούρσας, γίνονται μέσω της εφαρμογής της Uber που έχουν οι πελάτες και οι οδηγοί της εταιρείας στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ωστόσο, η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για το σχετικά νέο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο έχει θέσει στο στόχαστρο των αρχών παγκοσμίως την Uber.
Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοτικές αρχές της Σεούλ ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής ενός μέτρου σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί της Uber που δεν θα είναι καταχωρημένοι ως οδηγοί ταξί θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο, ενώ θα επιβραβεύονται χρηματικά όσοι τους καταγγέλλουν.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)


Σχετικές ειδήσεις