ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν έβαλε πλαφόν στην άνοδο της τιμής της βότκας

Ο Πούτιν έβαλε πλαφόν στην άνοδο της τιμής της βότκας

Σε μια προσπάθεια του να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά της δημοτικότητάς, εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να σταματήσει την άνοδο των τιμών της βότκας.

Ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κυβερνήτες περιοχών, είπε ότι οι υψηλές τιμές της βότκας ενθαρρύνουν την παράνομη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση των οποίων ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των πολιτών από ό,τι αυτή των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζονται, συσκευάζονται και πωλούνται νόμιμα.

«Η ταχεία αύξηση της τιμής της βότκας οδηγεί μόνο σε αύξηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών που παρασκευάζονται παράνομα», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστός για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Νομίζω ότι οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα όφειλαν να το εξετάσουν», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ελάχιστη τιμή λιανικής της βότκας ρυθμίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα η τιμή του μισού λίτρου να έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% από το προηγούμενο έτος, στα 220 ρούβλια (4 δολάρια). Σύμφωνα με μια μελέτη από κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια το 25% των Ρώσων ανδρών πεθαίνει πριν φτάσει τα 55 χρόνια ζωής, εν μέρει εξαιτίας της αγάπης τους για το αλκοόλ και ιδίως για τη βότκα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1998, όταν η Μόσχα υποχρεώθηκε να υποτιμήσει το ρούβλι και να κηρύξει στάση πληρωμών. Η δημοτικότητα του Πούτιν εν μέρει βασίζεται στη φήμη που έχει αποκτήσει ως εγγυητής της ευημερίας και της σταθερότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση το 2015, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή εξάλλου αναμένεται να ξεπεράσει το 10% φέτος.