ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία αυτονομιστών-Κιέβου για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Συμφωνία αυτονομιστών-Κιέβου για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Για επίτευξη συμφωνίας με το Κίεβο-κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσερων στο Μινσκ-που προβλέπει την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Υπάρχει συμφωνία για την ανταλλαγή των 225 Ουκρανών που κρατούνται από πλευράς μας με 150 αντάρτες που έχουν φυλακιστεί από το Κίεβο», δήλωσε ο 'πρόεδρος] της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ίγκορ Πλοτνίτσκι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι πιθανόν η ανταλλαγή να γίνει ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Παρόμοιες πληροφορίες διοχέτευσε σε μέσα ενημέρωσης του Ντονέτσκ και ο "πρόεδρος" της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο. «Θα γίνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 150 έναντι 225», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Κιέβου δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πράγματι συζητήθηκε η ανταλλαγή αυτή στις συνομιλίες που έγιναν με τους αντάρτες ενόψει της συνάντησης του Μινσκ.

"Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη ανταλλαγή πολύ σύντομα και θα ακολουθήσουν και άλλες", πρόσθεσε ο Μαρκιάν Λουμπκίφσκι.

"Μεταφέρουμε τους αιχμάλωτους αντάρτες σε ένα τοπικό κέντρο και είμαστε έτοιμοι να τους ανταλλάξουμε όταν θα είναι έτοιμη και η άλλη πλευρά", εξήγησε.

Περισσότεροι από 680 Ουκρανοί κρατούνται σήμερα από τους αυτονομιστές.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες στο Μινσκ μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, κράτησαν πέντε ώρες.

Οι απεσταλμένοι των φιλορώσων ανταρτών έκαναν λόγο για "δύσκολες" διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης. Το Κίεβο από την πλευρά του δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.

Σχετικές ειδήσεις