ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανοί στο Αφγανιστάν: Ένας πόλεμος «με μέτρο»

Βρετανοί στο Αφγανιστάν: Ένας πόλεμος «με μέτρο»

Ποιήματα που βασίστηκαν στις συνεντεύξεις με Βρετανούς στρατιώτες που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν κυκλοφόρησαν σε μια συλλογή, δίνοντας μια ζωντανή εικόνα του πολέμου.

Η χρονιά που κλείνει σηματοδότησε το τέλος της βρετανικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Η Βρετανία, είχε το μέγιστο, 5.000 στρατιώτες στη χώρα, όπου σήμερα παραμένει ένας πολύ μικρός αριθμός σε μονάδες εκπαίδευσης με συμβουλευτικό, υποστηρικτικό ρόλο.

Ο βραβευμένος ποιητής Σερ Άντριου Μόσιον αξιοποίησε την εμπειρία των Βρετανών στρατιωτών που μετείχαν στην αποστολή και με συνεντεύξεις που έκανε μαζί τους μετά την επιστροφή στην πατρίδα, πήρε στοιχεία που έβαλε σε στίχους κι έφτιαξε μια ποιητική συλλογή.

Ο τίτλος είναι «Επιστρέφοντας στην πατρίδα» και όλη η δουλειά βασίζεται σε συνομιλίες του με στρατιώτες που επέστρεψαν και οι οποίες δεν λογοκρίθηκαν. Ωστόσο, όπως λέει ο άνθρωπος που τις έβαλε με... μέτρο στο χαρτί, πίσω από το πώς εκφράζονται οι στρατιώτες, υπάρχει - έστω κι αν δεν είναι πάντα ευδιάκριτη - η προσπάθειά τους να μη σπάσουν τον κώδικα του στρατού και ταυτόχρονα να ανοίξουν με προσοχή το κουτί της Πανδώρας με όλες τις εμπειρίες που μπορούν να ανακαλέσουν από την αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

«Ένας πόλεμος με μέτρο», ίσως; Για τις περίπου 400 οικογένειες στη Βρετανία που έχασαν κάποιον δικό τους στο Αφγανιστάν, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο.

Ο Ζίγκφριντ Σασούν και ο Γουίλφρεντ Όουεν είχαν κάνει κάτι ανάλογο, με ποιήματα για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κ. ΤΖ.

(Πηγή: BBC)

Σχετικές ειδήσεις