ΚΟΣΜΟΣ

Νόρμαν Ατλάντικ: Ολιγωρία και τραγικές ελλείψεις οδήγησαν στην τραγωδία

Νόρμαν Ατλάντικ: Ολιγωρία και τραγικές ελλείψεις οδήγησαν στην τραγωδία

Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν επιχειρεί να συνοψίσει η ιταλική Corriere della Sera, τη στιγμή που το άνευ προηγουμένου κομφούζιο με τον αριθμό επιβαινόντων, αγνοουμένων και νεκρών εξακολουθεί να κρατά σε αγωνία δεκάδες οικογένειες – Πυρασφάλεια, υπερφόρτωση, συστήματα ασφαλείας και καθυστέρηση στην ενημέρωση τα κύρια σημεία που ερευνώνται.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια,Φιορέντζα Σαρτζανίνι, πρόκειται για μία τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ολιγωρία, αμέλεια, καθυστερήσεις και παραλείψεις ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη ναυτική τραγωδία.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι ελλείψεις εντοπίζονται από τη στιγμή που το πλοίο εξέπνευσε σήμα κινδύνου και από την ώρα που έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης των επιβαινόντων, ενώ όπως επισημαίνεται, πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια για τα οποία ο συναγερμός δεν σήμανε την ώρα της πυρκαγιάς, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι επιβαίνοντες του πλοίου.

Την ώρα που οι επιβάτες αγωνιούσαν για τους αγνοούμενους, ο κυβερνήτης του πλοίου, Αρτζίλιο Τζακομάτζι, κατέθετε για πέντε ώρες στον ανακριτή Έτορε Καρντινάλι.
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, λοιπόν, ο 62χρονος πλοίαρχος υποστήριξε ότι ακολούθησε όλες τους κανονισμούς ασφαλείας σεβόμενος την προκαθορισμένη διαδικασία.

Σχετικά με τις καταγγελίες των επιβαινόντων σύμφωνα με τους οποίους δε σήμανε συναγερμός μόλις προκλήθηκε η πυρκαγιά στο γκαράζ του πλοίου, ο Τζακομάτζι, ισχυρίστηκε πως σήμανε εσωτερικό συναγερμό στο πλήρωμα, για να μην προκληθεί πανικός ανάμεσα στους επιβάτες.

Όπως επισημαίνει ιταλικό δημοσίευμα, ο πλοίαρχος κατέθεσε ότι λειτούργησε κατ'αυτόν τον τρόπο μέχρι να διαπιστώσει το μέγεθος της πυρκαγιάς και μόνο αργότερα, όπως ορίζει ο κανονισμός, σήμανε συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο.

Όλα αυτά, ενώ ο ίδιος και ο πλοιοκτήτη του «Norman Atlantic», Κάρλο Βισεντίνι, ερευνώνται για πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

Παράλληλα, η ειδοποίηση που επιδόθηκε από την εισαγγελία του Μπάρι στην εταιρία Visemar di Navigazione S.R.l που ναύλωσε το οχηματαγωγό «Norman Atlantic», επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να παραδοθεί το πλοίο ώστε να εξεταστεί «η δυναμική της πυρκαγιάς και η διαδικασία εκκένωσης που δεν επετεύχθη σε αντίθεση με αυτό που προβλέπεται».

Το παραπάνω, μάλιστα, αποδεικνύει πως η εισαγγελία του Μπάρι εκφράζει έντονες αμφιβολίες γύρω από τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από το πλήρωμα του σκάφους, καθώς και τις δραματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος, δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική δικαιοσύνη μιλάει ρητά για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

«Εκτός από τα συστήματα ασφαλείας, πρέπει να διαπιστωθούν τα αίτια για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να πέσουν στη θάλασσα κάποιες από τις σωστικές λέμβους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για πολλές ώρες η εκκένωση του πλοίου και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων ή ακόμα και προκαλώντας το θάνατο μερικών από αυτών», τονίζει το ιταλικό δημοσίευμα.

Μετά από καταγγελίες επιβατών πως οι άνδρες του ιταλικού Ναυτικού τους κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα, η δημοσιογράφος εξηγεί πως το υλικό που ενδέχεται να έχει καταγραφεί στις συσκευές πιθανόν να δώσει απαντήσεις γύρω από το περιστατικό.

Όπως επισημαίνει, η ώρα που γυρίστηκαν τα βίντεο και τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τις έρευνες καθώς και για την ακριβή στιγμή που εξέπεμψε το σήμα κινδύνου.
Επιπλέον, η έρευνα των ιταλικών αρχών θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι μαρτυρίες κάποιων επιβαινόντων ευσταθούν, σχετικά με το ύψος των φορτηγών που είχαν φορτωθεί στο πλοίο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η οροφή μερικών από τα φορτηγά άγγιζε στο πάτωμα του αμπαριού και εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας ενδέχεται αυτές οι δύο επιφάνειες να άγγιζαν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα η τριβή να προκάλεσε σπινθήρες που μπορεί να οδήγησε στην πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα, προκύπτουν κενά στην πυρασφάλεια του πλοίου, καθώς δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, η οποία εντέλει εξαπλώθηκε γρήγορα.

Ρoή Ειδήσεων