ΚΟΣΜΟΣ

AirAsia: Υπήρχε προειδοποίηση για ανεπάρκεια χειριστών

AirAsia: Υπήρχε προειδοποίηση για ανεπάρκεια χειριστών

Την ώρα που ειδικοί ερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία με το αεροσκάφος της AirAsia, η βρετανική εφημερίδα Independent αποκαλύπτει ότι υπήρχε έρευνα που προειδοποιούσε γενικότερα για προβλήματα στο χειρισμό των σύγχρονων αεροσκαφών.

Δεκαέξι μήνες πριν την αεροπορική τραγωδία στην πτήση της AirAsia, έκθεση Αμερικανών ειδικών για την ασφάλεια των αεροσκαφών, προειδοποιούσε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τον τρόπο χρήσης των συστημάτων αυτόματης πλοήγησης των σύγχρονων αεροσκαφών. Διατύπωνε ταυτόχρονα την ανησυχία των ειδικών για την «υποβάθμιση των δεξιοτήτων των πιλότων» που συνηθίζουν να βασίζονται απόλυτα στην τεχνολογία.

Η απώλεια της πτήσης 447 της Air France πριν από πέντε χρόνια με 228 νεκρούς, οφειλόταν σε λάθη των πιλότων, όταν σε κακές καιρικές συνθήκες, τα συστήματα ελέγχου του αεροσκάφους παρουσίασαν προβλήματα.

Το Σεπτέμβριο του 2013, έκθεση Αμερικανών ειδικής υπηρεσίας της FAA για τα αυτόματα συστήματα πλοήγησης αεροσκαφών, παρουσίαζε μια σειρά από κινδύνους με τη σύσταση, οι πιλότοι να εξασκούνται στην πλοήγηση χωρίς τη χρήση των αυτόματων πλοηγών, σε κανονικές συνθήκες, όταν φυσικά δεν υπάρχουν προβλήματα.

Κ. ΤΖ.

(Πηγή: Independent)

Σχετικές ειδήσεις