ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη πράξη για τη δίκη του βομβιστή της Βοστώνης

Πρώτη πράξη για τη δίκη του βομβιστή της Βοστώνης

Στο ξεκίνημά της βρίσκεται η δίκη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που κατηγορείται ως ο μοναδικός εν ζωή υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Το δικαστήριο ξεκινά τη Δευτέρα (05/01/2015) το έργο της διαλογής της ενόρκων και η ετυμηγορία -που μπορεί να οδηγήσει τον 22χρονο Τσαρνάεφ ακόμη και σε θάνατο- ίσως καθυστερήσει μέχρι και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Η δίκη αναμένεται να κυλήσει πιο αργά από ό,τι συνήθως, δεδομένης όχι μόνο της σημασίας της υπόθεσης αλλά και της βαρύτητας της ποινής που μπορεί τελικά να υποβληθεί: Ο Τσαρνάεφ βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με τη θανατική ποινή, οπότε, όπως σημειώνει η Boston Globe, κάθε λεπτομέρεια θα πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά πριν αποφασιστεί ή όχι η καταδίκη σε θάνατο ενός 22χρονου.

Οι δυσκολίες είναι φανερές ήδη από την έναρξη της διαδικασίας, με τη διαλογή των ενόρκων. Το δικαστήριο πρέπει να διαλέξει 12 ενόρκους και έξι αναπληρωματικούς μεταξύ των πολιτών της Βοστώνης.

Οι ένορκοι όμως, για να είναι αμερόληπτοι, θα πρέπει να μην έχουν πληγεί προσωπικά από την υπόθεση, είτε οι ίδιοι είτε κοντινά τους πρόσωπα -πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο όταν πρόκειται για την επίθεση σε έναν μαραθώνιο στον οποίο συμμετείχαν χιλιάδες.

Από τη σύλληψή του, ο 22χρονος κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή του Φορτ Ντέβενς.

Σχετικές ειδήσεις