ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι θέλουν εκ νέου υποβολή του ψηφίσματος για ανεξαρτησία

ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι θέλουν εκ νέου υποβολή του ψηφίσματος για ανεξαρτησία

Οι Παλαιστίνιοι συζητούν με την Ιορδανία την πιθανότητα να υποβληθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους -το οποίο είχε αποσυρθεί επειδή δεν είχε συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.

Το προηγούμενο ψήφισμα που είχε υποβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή στο ΣΑ του ΟΗΕ απορρίφθηκε στις 31 Δεκεμβρίου αφού απέτυχε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν πως η αλλαγή της σύνθεσης των μη μόνιμων μελών του ΣΑ με το νέο χρόνο μπορεί να τους δώσει καλύτερες προοπτικές, αλλά το εγχείρημα είχε αποτύχει στην πρώτη προσπάθεια και εξαιτίας του βέτο των ΗΠΑ, που είχαν απορρίψει ως μονομερές το ψήφισμα.

Όπως ανέφερε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε συνέντευξή του, συζητά με το Αμμάν και «άλλες χώρες» τη νέα υποβολή του ψηφίσματος.

Το προσχέδιο καλούσε σε αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.

«Δεν αποτύχαμε εμείς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απογοήτευσε εμάς. Θα προσφύγουμε πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί όχι; Πιθανόν ύστερα από μία εβδομάδα», δήλωσε σε αξιωματούχους ο Αμπάς κατά τη διάρκεια διάσκεψης πολιτιστικού περιεχομένου που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. «Εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο και θα το συζητήσουμε με τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα την Ιορδανία... να υποβάλουμε ξανά το ψήφισμα, τρίτη ίσως και τέταρτη φορά», δήλωσε ο ίδιος.

Το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε στις 31 Δεκεμβρίου το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία –τρία από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου- υποστήριξαν το ψήφισμα, ενώ υπέρ τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία ψήφισαν κατά.

Ο πρόεδρος Αμπάς υπέγραψε, πριν από λίγες ημέρες, διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης, για την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ που ανακοίνωσε το πάγωμα της μηνιαίας μεταφοράς φορολογικών εσόδων στους Παλαιστινίους, κεφάλαιο που προορίζεται μεταξύ άλλων και για την καταβολή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικές ειδήσεις