ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Στρατοδικεία για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία

Πακιστάν: Στρατοδικεία για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία

Oι βουλευτές του κοινοβουλίου του Πακιστάν ενέκριναν σήμερα (06/01/2015) τη δημιουργία στρατοδικείων προκειμένου να επιταχύνουν την εκδίκαση των υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία ως απάντηση στην πλέον φονική επίθεση που συγκλόνισε την χώρα, την οποία διέπραξαν στα μέσα Δεκεμβρίου οι Πακιστανοί Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσάβαρ, όπου σκοτώθηκαν 149 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 133 μαθητές.

Έπειτα από την επίθεση αυτή ο στρατός έχει εντείνει τις επιδρομές του εναντίον των κρησφύγετων των Ταλιμπάν στα βορειοδυτικά της χώρας κοντά στην αφγανική μεθόριο. Η κυβέρνηση έχει επίσης άρει το μορατόριο, που εφάρμοζε από το 2008, στις θανατικές καταδίκες σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μία απόφαση που είχαν επικρίνει πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα 247 βουλευτές εκ των συνολικά 342 υπερψήφισαν την 21η τροπολογία του συντάγματος, δίνοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία των στρατοδικείων αυτών.

Ορισμένοι βουλευτές του Κόμματος της Δικαιοσύνης (PTI) του πρώην αστέρα του κρίκετ Ίμραν Χαν δεν παρίσταντο στην ψηφοφορία την ώρα που τα δύο μεγαλύτερα ισλαμιστικά κόμματα της χώρας, το Τζαμάτ ε Ισλάμι και το Τζαμάτ Ουλέμα ε Ισλάμ (JUI- F) απείχαν της ψηφοφορίας.

Εκτός από τις διαφωνίες που εξέφρασαν τα ισλαμιστικά κόμματα, προοδευτικές φωνές επέκριναν επίσης τη δημιουργία αυτών των δικαστηρίων, ενώ η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Dawn έκανε λόγο αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα άρθρο των συντακτών της για μία «θλιβερή ημέρα» για την χώρα.

Σχετικές ειδήσεις