ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Απελευθέρωση 53 πολιτικών κρατουμένων

Κούβα: Απελευθέρωση 53 πολιτικών κρατουμένων

Στο πλαίσιο της διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών, η Κούβα προχώρησε στην απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών κρατουμένων, όπως είχε συμφωνηθεί με την Ουάσινγκτον.

"Εχουν απελευθερώσει ορισμένους πολιτικούς κρατούμενους", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους και εξηγώντας ότι οι απελευθερωθέντες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 53 ονομάτων που η Ουάσινγκτον έχει υποβάλει στην Αβάνα.

Η απελευθέρωση των 53 δεν αποτελεί όρο για τη διεξαγωγή συνομιλιών για την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνομιλιών για θέματα μεταναστών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτα Τζέικομπσον.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν στις 17 Δεκεμβρίου ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων έπειτα από το εμπάργκο μισού αιώνα που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Κούβα.

Ωστόσο, η ιστορική αυτή προσέγγιση πυροδότησε επικρίσεις, κυρίως εκ μέρους του αμερικανικού Κονγκρέσου, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει υποχωρήσεις της Αβάνας ως προς τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από την έναρξη της διαδικασίας προσέγγισης.

Σχετικές ειδήσεις