ΚΟΣΜΟΣ

Φονική χιονοθύελλα στο Λίβανο (photos)

Φονική χιονοθύελλα στο Λίβανο (photos)

Δύο Σύροι, εκ των οποίων ένα παιδί έξι ετών, έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία σε μια ορεινή περιοχή στο νοτιοανατολικό Λίβανο, η οποία πλήττεται από ισχυρή χιονοθύελλα.

«Μεταφέραμε σήμερα τις σορούς ενός άνδρα και ενός παιδιού έξι ετών, τους οποίους εντοπίσαμε νεκρούς από το κρύο στο Άιν αλ Τζοζ, στα βουνά που βρίσκονται γύρω από τη Σεμπάα, μια πόλη στον νοτιοανατολικό Λίβανο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε, από την πλευρά της, ότι τα θύματα ήταν πρόσφυγες ηλικίας 35 και 6 ετών. Έχασαν τη ζωή τους την ώρα που διέσχιζαν μαζί με μια μικρή ομάδα προσφύγων το βουνό Χερμόν (Τζάμπαλ αλ Σέιχ) μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου, όπου οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια πηγή, η ομάδα των προσφύγων, μεταξύ αυτών και μέλη της ίδιας οικογένειας, είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Σέμπαα εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο μετακινούνταν συχνά από την πόλη αυτή του Λιβάνου στην Μπαμπ Τζεν της Συρίας. Οι δύο Σύροι πέθαναν καθώς επέστρεφαν στη Σεμπάα…

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο Σύροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Λίβανο από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους πριν σχεδόν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώ πολλοί από αυτούς ζουν σε σκηνές στα ανατολικά και βόρεια της χώρας.

Κάποιοι πρόσφυγες παρέμεναν μάλιστα σήμερα (7/1) κλεισμένοι στις σκηνές τους στον ανατολικό Λίβανο εξαιτίας της χιονοθύελλας που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Μάτζνταλουν, κοντά στην Μπααλμπέκ, τη μεγαλύτερη πόλη στον ανατολικό Λίβανο, περίπου 40 σκηνές που έχουν στηθεί σε μια κοιλάδα είναι καλυμμένες από χιόνι.

«Έχουμε έλλειψη σε τρόφιμα και μέσα θέρμανσης. Ζητάμε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να επέμβουν», δήλωσε ένας απελπισμένος άνδρας, προσθέτοντας: «Φοβόμαστε ότι οι σκηνές θα καταρρεύσουν εξαιτίας του βάρους του χιονιού».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει σε ορισμένες ορεινές περιοχές του Λιβάνου, καθιστώντας έτσι δύσκολη την πρόσβαση στους καταυλισμούς των προσφύγων…

Σχετικές ειδήσεις